Култура Любопитно

Георги Милков разказа пред читатели едни от най-интересните, вълнуващи и смешни преживени истории

Журналистът и тв водещ  Георги Милков представи във Велико Търново своята първа книга „Истории от ръчния багаж“. Гостуването му бе част от „Фоайе на книгата с автограф”, организирано от Регионална библиотека „П.Р.Славейков”. Пред многобройната публика той разказа едни от най-вълнуващите и запомнящи се случки от своите 30 години опит като журналист, обикаляйки света. С него беше и Венелина Гочева, редактор на книгата и главен редактор на в. „24 часа”, където Милков работи.

В 520 страници той описва не само срещите си с епохални персонажи, но размишлява за интригуващи места и събития, накарали го да се превърне в усърден колекционер на преживявания.

„Нито ръчния багаж, нито спомените ми натежаха, за да напиша тази книга, може би само годините. Питаха ме често защо не събера в книга спомените. Казвах, че има време. Смятах, че писането на книги е като занимания на възрастта. Казвах си, че като спрат да ми се случват интересни неща, ще започна да пиша книга. Доста време продължи това. Но от издателство „Книгомания“ ми напомниха, че ми предстои 50-годишен юбилей и какво по-хубаво от това, да си подаря книга”, поясни Георги Милков.

В книгата си има истории, които са писани много отдавна, от 90-те години на миналия век, до няколко дни до издаването на творбата. А тя е писана между 30 години и една нощ. „Получи се един шарен букет от времеви, географски истории, от различни краища на земното кълбо. Това са разкази за хора, места, случки. Всички са преживени истории. Изсипах пълната торбата с тях и всичко се случи под вещото редакторство на Венелина Гочева. Тя ги видя, прочете и ми даде ценни съвети, как да ги преработя. Подредбата също е нейна”, допълва журналистът.

В книгата има много различно смешни истории, различно вълнуващи и емоционални. А срещата с Кадафи е била една от най-странните и неочаквани, както и самото интервю, и мястото, където се е провело. Сред забавните истории е срещата при зулусите. „Без малко да ме оженят, но нямах 11 крави под ръка”, усмихва се Георги Милков.

Истории от ръчния багаж“ съдържа 11 раздела:

Стоичков, Кадафи, Путин… Неочаквани срещи с дълго чакани хора

Истории за кафе, светена вода и автомобилни неволи

Най-близкият ми Изток

Шепот от отвъдното

Задочни разкази за разни особи и персони за чудо и приказ

Неочаквано в Европа

Северноафриканска романтика

Пътешествия из Карибите и Централна Америка

Към по-далечния Изток

Прозорец във времето

Георги Милков е роден на 8 март 1973 г. във Видин. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“. През 1994 г. още като студент във Факултета по журналистика и масови комуникации започва работа във вестник „24 часа“. Първото му пътуване до Близкия изток е още през 1995 г. – първо в Израел, а след това в Ирак. През 2000 г. заминава като специален пратеник в Либия заради случая с българските медицински сестри, обвинени за заразяването на повече от 400 деца с вируса на СПИН. Работи по казуса до самия му край през 2007 г. Междувременно е военен кореспондент в Афганистан по време на офанзивата срещу талибаните (2001) и в Ирак (2003–2004).

През годините отразява и изследва различни регионални конфликти, включително и на Корейския полуостров. През 2013 г. участва в риалити формата „Африка: Звездите сигурно са полудели“, който се снима в Замбия и Ботсвана. Освен по работа Георги Милков е пропътувал хиляди километри из Азия, Африка и Латинска Америка като запален пътешественик. Пътува по света само с ръчен багаж.

Гости на събитието освен кмета на Велико Търново Даниел Панов, бяха градоначалниците на Горна Оряховица – Николай Рашков и на Елена – Дилян Млъзев, зам. кметът на Велико Търново – Нейко Генчев, ректорът на ВТУ проф. Димитър Димитров, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, проф. Красимира Мутафова – директор на Информационно-библиотечен и издателски комплекс, много университетски преподаватели, журналисти, любители пътешественици и почитатели на закачливия стил, с който Георги Милков поднася най-сериозните световни събития. Всички те бяха единодушни, че месец април е бил празник за хората, които обичат словото, книгата и изкуството, а поредното девето издание на „Фоайе на книгата“ е едно от най-запомнящите се и е предложило незабравими срещи с български и чуждестранни писатели, журналисти, актьори, певци.

Кремена Крумова – Попова