Образование

Георги Живков да бъде патрон на Спортно училище Велико Търново, гласува Педагогическият съвет

Педагогическият съвет подкрепи идеята първият кмет на Търново и основоположник на спорта в България Георги Живков да бъде патрон на Спортното училище в старата столица. Против предложението, което бе направено от инициативен комитет „Сава Муткуров”, е гласувал един учител. Той е настоявал учебното заведение да носи името на цар Иван Асен II, съобщи директорът Снежина Михова.

Георги Живков е революционер, просветен деец. Бил е народен представител, три пъти председател на Народното събрание, два пъти министър на народното просвещение, за кратко и министър на финансите, регент на Княжество България.

„Решихме, че това, което Георги Живков е направил за следосвобожденска България, носи положителен заряд. Смятаме, че името му заслужава да бъде патрон на нашето училище”, каза Михова.

Предстои решението на Педагогическия съвет да се внесе в кметската администрация, по-късно за разглеждане в местния парламент и в Регионалното управление на образованието и след това в министерството, откъдето ще се чака заповед на просветния министър за избора на патрона.