Коментари Култура

Генчо Петков: Приемам като трудна отговорност журирането на конкурса „VIPA: Фотограф на годината”

Не като чувство, а  като отговорна задача приема поканата за член на международното жури на Второто издание на световния конкурс „VIPA”2017 фотографът на годината Генчо Петков. Великотърновецът, който пребори конкуренция от 592-ма участници от цял свят, сподели за Общинското радио, че от другата страна – тази на журито, винаги е по-трудно. „Да журирам този конкурс е изключителна отговорност, която всеки, който е доказал себе си през годините, трябва да носи. По този начин той връща онова, което е научил, което знае. Трябва да се оцени едно огромно количество от снимки на автори от цял свят. За всяка една трябва да се усети какво точно е искал да покаже авторът”, посочи Петков.

Чувството да си фотограф на годината е изключително приятно, категоричен е творецът. „Прекрасно е да се чувстваш оценен, въпреки че тази оценка идва след 40-годишен труд. Винаги е приятно да ти се почеше егото, на каквато и възраст да си”, допълни Генчо Петков.

Информационната и художествената фотография вълнуват твореца през изминалата година. „Продължавам да съм широкоспектърен, натрупвам база данни от снимки. Когато има конкурс или изложба, много по-лесно е да ровиш в тази информация. Фотографията е свързана с конкретния момент и миг – понякога за една снимка трябва да се изчака няколко месеца”, разсъждава Генчо Петков.

Статуетката „Златен Voubs” стои в момента в студиото му, в компанията на награди, получени през годините. Сред тях гордо стои 40-годишната награда за млад фотограф.

сн. личен профил на Генчо Петков – Фейсбук