Култура

Библиотеката кани на представяне на галерия „Възраждане“ – Пловдив и книгата „ДНК“

Каталогът „20 години Галерия „Възраждане“ в Стария Пловдив ще бъде представен във Велико Търново. Утре, 23 юни от 17.30 часа във фоайе на Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” кураторът Красимира Алексиева ще припомни историята на културната институция и ще разкаже за ценните картини в нея. По време на срещата с читатели ще бъде и премиерата на книгата й „ДНК”. Проф. Иван Станков, преподавател във ВТУ ще представи авторката. Книжното издание е в голям формат, луксозно, с 500 страници, 300 от тях са текст, а останалите 200 са фото албум. То е и автобиография, и биография за галерия „Възраждане”.

Галерия „Възраждане“ към Народно читалище „Възраждане“ е създадена на 5 септември 1995 г., по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Ръководи се от тандема Краси Алексиева и Симеон (Сим) Алексиев. Показва се само съвременно фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади и неизвестни творци. От третата си година е профилирана на тема „ТЯЛОТО“. Експонират се творби основно в стиловете реализъм, хипер, нов и фотореализъм, символизъм и сюрреализъм, наив, примитив и др. Търсят се автори, които създават нова фигуралика, особено на тялото. Ценят се рисувачите, като се осъществяват много изложби с графика, рисунка и илюстрация.

Галерията полага много труд и усилия в издаването на каталози и албуми, които ще бъдат ценен извор на познание за бъдещите поколения, интересуващи се от случващото се в изобразителното ни изкуство днес. В галерийното депо се поддържа силна и многообразна колекция от маслена живопис, графика и рисунка, скулптура. От 2001 г. галерията дава награда „Арт Медия“ за арт-журналистика – диплом и специална графика изработена от доц. Владимир Генадиев.

През 2010 г. Краси и Сим Алексиеви са куратори на Национални есенни изложби – Пловдив с проект „Тялото“, след спечелване на общински конкурс. В 6 къщи в Старият град са експонирани 20 самостоятелни изложби по темата на следните автори: доц. Владимир Генадиев – почетно участие, Атанас Москов, проф. Бисер Дамянов, Вихра Григорова, Генчо Денчев, академик Георги Чапкънов – Чап, проф. Десислава Минчева, Димитър Войнов – син, Димитър Манолов, Димитър Рашков, Димитър Чонов, проф. Емил Попов, Иван Чакъров, Иван Милушев, Кеазим Исинов, доц. Крикор Касапян, доц. Мъгърдич Касапян, Огнян Недков, Слав Бакалов и Юлиан Йорданов.

Красимира Алексиева е родена през 1948 г. в София. Вече 27 години ръководи галерия „Възраждане” заедно със сина си Сим Алексиев, като за това време са открити над 600 изложби на автори от цяла България и чужбина. Има издадени четири книги с поезия. През 2014 г. излиза книгата – албум „ Пътят на художниците I “ с есета за деветнадесет български творци, през 2018 г. – втората книга – албум „Пътят на художниците 2“ с двадесет и шест есета за български художници. Има публикувани есета за художници в списание „Европа“, дванайсет на брой от 2002 г. до 2009 г., в алманах „Света гора“, алманах „ Антимовски хан “ и още много художествени критични есета в над тридесет и пет броя албуми и каталози, издадени от галерия „Възраждане“.
За дейността си с галерията Краси Алексиева е наградена с наградата – скулптура „Полет над Пловдив”, връчвана в Нощта на музеите и галериите от КЦМ, Пловдив за най-добра галерия през 2006 г.

През 2010 г., галерия Възраждане бе удостоена със златна значка „Златна книга” и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София. През 2017 г., по случай своя 22 ри рожден ден галерията бе удостоена с почетен плакет от областния управител на Пловдив Здравко Димитров.