Култура Любопитно

В с. Ресен набират средства за изграждане на беседка – открита класна стая за децата в училището

Дарителска кампания за набиране на средства за направа на беседка – открита класна стая в двора на ОУ „Христо Ботев” стартираха във великотърновското село Ресен. Нужната сума за изграждането й е 5 000 лева. За целта бе учреден и Родителски инициативен комитет. Вече са поставени кутии за дарения в местната поща, аптека и в някои от магазините на търговската мрежа на селото.

Учениците и учителите заедно с творческите колективи към читалището и Клуба на пенсионера подготвят голям благотворителен концерт на 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в подкрепа на каузата. Той ще бъде посветен на всички благодетели, просветители и хора с щедри сърца, дали своя принос и подкрепяли през годините българското образование. Ще се проведе и информационна кампания от родителите от врата на врата в с. Ресен, поясняват от Инициативния комитет.

Преди време бяхме разработили проект за открита класна стая с одобрение до Министерството на околната среда и водите. Не беше одобрен. Разказахме за идеята си на група инициативни майки, както и за по-приветлива среда, която искаме да създадем за децата и те прегърнаха идеята. На 20 април група от тях се събра и създаде инициативен комитет с цел да се съберат средства за беседката. Направихме и информационна кампания в училището, и във фейсбук страницата на училището. Ние с децата вече работим и обгрижваме двора на училището ни. Оформили сме градинките си, засадили сме цветя. Важна е близостта на децата с природата. Важна е и съпричастността им да се съхрани направеното за в бъдеще. С грижа към природата и към самите нас. Ние сме част от нея, трябва да я пазим. Всеки оставя така късче от сърцето в най-важното институция – училището”, поясни Даниела Добрева, учител по български език и литература в ОУ „Христо Ботев”.

Приятели, в тези нелеки за всеки от нас времена е особено важно да бъдем пример за обединение, добротворство и поддържане на висок дух. Ето защо ние вярваме, че нашата кауза е добра и заслужава да успее. Много от Вас са възпитаници на училището или имат свои близки хора, свързани с това място. Сега се дава чудесна възможност всеки да остави мъничко свидетелство на благодарност към хората от ученическите си години. Разчитаме на Вашата съпричастност и благодарим за всяка подкрепа. Нека покажем, че заедно можем!”, призовават и от родителския инициативен комитет.