Любопитно Община

В с. Балван пак се стягат за Фестивал за баницата

Той ще се проведе за четвърти пореден път. Тази година ще се състои на 31 август, събота от 9.30 часа и ще е под надслов „Баницата в делник и празник”. 20 души от цялата страна са се записали за участие с традиционния български продукт и във фолклорната програма.

Предвидени са първа, втора и трета награди, както и за най-млад и най-възрастен участник, за най-оригинална баница, специална награда на кмета на Балван и кмета на Павликени. Очакват се отново гости от Бела паланка в Сърбия, както да присъства и известният кулинар  Иван Звездев. Гостите на празника ще могат да дегустират от приготвените баници. Нов момент във фестивала е демонстрация на точене на кори.

От тази година форумът е включен в културния календар на Община Велико Търново.

Тази неделя, 18 август с. Балван ще отбележи и своя храмов празник. Жители и гости ще почетат големия български и православен светец Свети Иван Рилски, считан за небесен покровител на населеното място. В местната църква, носещо името на светията, ще бъде отслужена литургия в 9.00 часа от отец Иван. Час по-късно ще е освещаване на иконата на Свети Иван Рилски.

Кметът Недьо Георгиев кани всички жители на населеното място да уважат празника.

Кремена Крумова – Попова