Здравеопазване Община

В РЗИ организаторите изтеглиха с електронен жребий победителите в „Движи се и победи“

     Есенният дял на кампанията „Движи се и победи” се проведе в периода 8  – 22 октомври по три туристически маршрута: до парк Ксилифор, Преображенския манастир и манастира „Св. св. Петър и Павел“. В походите участваха общо 387 деца, ученици и възрастни, в това число и 10 семейства. На първо място с най-голям брой участници и с най-висок относителен дял се нарежда групата 4 – 19 години – 220 ученици. Втори по-активност са над 60-годишните, трета е групата между 20 – 59 години. В кампанията организирано участваха 7 училища от община Велико Търново  – ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Бачо Киро”, ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, ОУ „Димитър Благоев”, СУ „Ем. Станев”, СУ „Вела Благоева“ и ОУ „Д-р Петър Берон“, както и възпитаници и ръководители на Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в старата столица.

В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на  151 души на възраст от 37 до 86 години.  При 39 от тях  е установено кръвно налягане с повишени стойности (равни или над 140/90 мм живачен стълб).

     В Регионалната здравна инспекция във Велико Търново организаторите на кампанията „Движи се и победи“ изтеглиха електронно жребия на победителите. От преминалите най-малко два от обявените три туристически маршрути наградата във възрастовата група 4 – 19 години взема Радослав Стефанов на 14 години. А в следващите възрастови групи спечелиха 48-годишният Димитър Димитров и 73-годишната Искра Мирчева. Дългогодишните туристи Станчо и Недка Русеви бяха късметлии при семействата, участвали в кампанията.  Специалната награда „Най-малък участник” се присъди на Мартин Байчев на 7 години, преминал и трите маршрута на кампанията. А специалната награда „Най-възрастен участник” отива при Иванка Рускова на 86 години от Велико Търново, преминала два от трите маршрута. Всички получават ваучер на стойност 40 лева за покупка от магазин за спортно-туристически принадлежности.

Наградата на председателя на Великотърновския общински съвет – плакет, за най-масово участие на училище в кампанията получи лично от Венцислав Спирдонов ОУ „Бачо Киро”, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели – 101 участници. Наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта за всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути, спечели Пламена Траянова на 7 години. За най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор директорът на Младежкия дом – Румен Петров, награди Станислав Ненков на 9 години.

Туристите, преминалите и трите маршрута на кампанията, разпределени в три възрастови групи, участваха в жребий за големите награди – ваучери от магазин за спортни и туристически принадлежности на стойност 90 лв. Във възрастовата група 4 – 19 години  спечели Вилияна Кудева на 8 г., а в следващите групи късметлиите са Мария Иванова на 46 години и Нели Павлова на 68 години.

          Кампанията за подобряване и укрепване на здравето на населението в община Велико Търново „Движи се и победи – есен 2022” се организира за двадесета година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.