Здравеопазване

В парк „Марно поле” мерят кръвно налягане и проверяват предсърдното мъждене

   Десетки великотърновци измериха днес в парк „Марно поле” кръвното си налягане и провериха риска си чрез електронния апарат за предсърдно мъждене, което протича безсимптомно и може да доведе до инсулт. Инициативата е част от националната кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.

Кампанията се провежда едновременно в 12 областни града, сред които и Велико Търново. „Тук екип работи за превенцията на заболяването за трета поредна година, а кампанията у нас се провежда за 13-и път”, сподели Йовка Мечкарова – координатор на събитието в старата столица. Тя припомни, че през 2018-а по време на инициативата от възможността са се възползвали около 200 великотърновци. При двама от тях е установено предсърдно мъждене и те са насочени за консултации при специалист.    Участниците в кампанията попълват анкетни карти за риска от хипертония и получават образователни материали с нормите на поведение при това заболяване.

Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с Българския червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и др.