Здравеопазване

В Клиника на открито в парк „Марно поле” великотърновци провериха здравословните си показатели

  Кръвната захар изследваха в Клиника на открито днес бъдещи медицински сестри от филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново. В кампанията за поредна година се включиха студентки от първи и втори курс.С тази работа на терен им даваме възможност да извършват различни манипулации. Това е ценен опит, защото медицинската сестра участва не само в лечебния процес, но и в профилактиката и промоцията на здравето, обучението”, коментира Даниела Тасева – заместник-директор на филиала. Тя сподели, че третокурсничките вече имат възможност да работят и като болногледачки, така че се сблъскват с реални ситуации. Въпреки това Даниела Тасева смята, че добре подготвените кадри – медицински сестри и акушерки, ще останат да работят у нас. „Практическото обучение е половината от общия учебен курс.Точно такава работа на терен не е предвидена в програмата, но е много полезна, защото могат да консултират и да съветват гражданите за здравословен начин на живот. Иначе бъдещите сестри посещават училищни кабинети, детски ясли и  градини, болнични отделения”, коментира още Тасева.

Голяма активност имаше и в своеобразния кабинет за измерване на теглото и индекса на телесна маса. В него д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция консултира преминалите през този сектор в Клиниката на открито в парк „Марно поле”. Заинтересовани от здравословните си мерки бяха както по-възрастни, така и по-млади великотърновци. За пореден път те се възползваха от възможността да проверят своите мерки и да получат специализиран коментар за състоянието си от д-р Моминска.       Десетки пушачи провериха днес дали имат увреждане на белите дробове в Клиника на открито в парк „Марно поле” във Велико Търново. Физиологичното изследване на дишането се извършва със спирометър. „Освен него на място правя и анкетно проучване за нивото на зависимостта им”, сподели Йорданка Илиева – психолог в Регионалната здравна инспекция в старата столица. Тя припомни, че през миналата година през кабинета за безплатно отказване на цигарите в РЗИ са преминали над 100 пушачи. За тази година това е първата кампания. Предстоят още в Павликени, Горна Оряховица и отново във Велико Търново по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май. От началото на годината  кабинета са посетили 15 желаещи да откажат цигарите. Екипът работи и на терен, като посещава фирми и учреждения.

Инициативата е организирана от Регионалната здравна инспекция , Общината в старата столица, филиалът на Варненския медицински университет и Българската лига по хипертония.