Образование

В класна стая със старинни музикални инструменти ще учат малчуганите от I „а” клас в СУ „Емилиян Станев”

Стените  са с изрисувани петолиния с ноти, а покрай тях са закачени три китари и цигулка на известен търновски музикант. Инструментите са експонирани по идея на началния учител Илина Керина, с подкрепата на родителите на малчуганите. „Двадесет и три деца ще изпълнят със своите смехове, песни и закачки нашата класна стая, която с много любов създадохме през лятото. Тя е по-различна, защото е свързана с музиката. Красотата възпитава, респектира и на едно красиво нещо е сякаш по-трудно да посегнеш, да го разрушиш. И си мисля, че по този начин ще ги възпитаваме и след време те ще започнат сами да творят и да създават красота”, каза Керина.

Трите китари вече са разположени  над черната дъска. Те са лични инструменти на преподавателя по класическа китара Петър Иванов. „Моделите са стари. Сега не можем да ги използваме, защото свирим на класическа китара, която е малко по-различна и за да не бъдат изхвърлени някъде – им направихме освежаване, да стане като малък музикален музей за музикалната паралелка”, разказа Иванов.

Цигулката е избърсана от праха на тавана и предоставена от Катерина Атанасова, майка на първокласничка, която ще изучава пиано. „На цигулката е свирил моят дядо Петър Пенков. Бил е долгогодишен учител в Първа гимназия, изявен певец. Участвал е в „Севилският бръснар”, първата самодейна опера, поставена в Дома на Народната армия във  Велико Търново”, сподели Катерина и допълни, че на цигулката е свирила и нейната майка, завършила Варненското музикално училище със специалност виолончело и пиано.

Синът на прочутия художник Сашо Филев – Емил Филев, е вторият начален учител на I „а” клас. Той работи с Илина Керина четвърта година. Преминал е през всичките етапи на образователния процес от I до XII  клас. „Едно от висшите ми образования е Археология и история. Така че съм преподавал и в горен, и в среден курс. Но това, което ми носи удоволствие – е работата с най-малките и мисля, че тук е моята среда”, каза Филев.