Здравеопазване

В детското отделение благодариха на депутата Явор Божанков за дарителския жест

Депутатът Явор Божанков от БСП получи в детското отделение на областната болница благодарствена грамота за дарителство. Неотдавна той осигури за всички стаи комарници, особено важни предвид южното им изложение. На прозорците преди време с друг дарителски жест бяха сложени и щори. От колектива увериха Божанков, че вече е сред приятелите депутати на отделението. Жестове към него през последните години правиха народните представители Марияна Бояджиева, Весела Лечева, доц. Милен Михов.

„Поздравления за вашите усилия, защото отделението ви е едно от най-поддържаните, в които съм бил”, сподели Явор Божанков и благодари за оказаното му от екипа внимание. Тук идват да  лекуват децата си родители както от региона, така и от съседните области – Габрово и Русе. Все по-сериозен става делът и на потърсилите специализирана помощ наши сънародници, пристигнали от чужбина, както и на пребиваващи у нас туристи

1776 са преминалите през детското отделение на областната болница във Велико Търново пациенти през 2017-а. Бройката е по-голяма от стандарта. На 31 са увеличени леглата, за да не се наруши нормата за използване на легловия фонд. Педиатрите са лекували предимно деца с диагнози на горните и долните дихателни пътища, на храносмилателната и отделителната система. „Ако усилията ни не са били достатъчни за повлияване на симптомите при спешно състояние, сме изпращали пациенти и в университетската болница”, разказа началникът на отделението д-р Валентин Точков. Диабет и онкологични диагнози са констатирали още специалистите, един от случаите е на Никол. По празниците не липсват и алкохолни натравяния. Най-малкият пациент е бил на 7 години и е пострадал от употреба на ракия, споделиха педиатрите. Те са шестима, а колегите им специализанти – четирима, като една от дамите в момента е в отпуск по майчинство. Медицинските сестри са 12, сред тях има и пенсионерки, петима са санитарите. В отделението имат нужда от най-оборотния инвентар – шкафчета, легла, спално бельо. Оказва се, че вече има счупени мебели от новото обзавеждане на дамите от „Зонта”-клуба.

„В момента няма повишена заболеваемост, отделението е средно натоварено, но имаме готовност за справяне с взрив при евентуална грипна епидемия,” сподели още д-р Точков.