Здравеопазване Община

В Деня на родилната помощ орисаха първото болярче – Катрин

 

И тази година в Деня на родилната помощ – 21 януари, дамите от Зонта клуба във Велико Търново и заместник-кметът Нейко Генчев орисаха първото за годината болярче на специално тържество в залата на областната болница. То е момиченце – Катрин, ражда се в 18.15 часа на 2-ри януари със секцио операция с помощта на екипа на доц. д-р Светлозар Стойков и анестезиолог д-р Ваня Лъчезарова.  Малката госпожица е била с тегло 4,180 кг и ръст 53 см. Майката на детето – Радина Христова, получи поздравителен адрес от кмета Даниел Панов, както и златна перпера, реплика от  епохата на Иван Асен II. Президентът на Зонта клуба – Мария Игнатова, също поднесе златна монета, поздравителен адрес и ваучери. Първото болярче дариха още заместник-областният управител Петя Райкова, директорът на областната болница д-р Красимир Попов и неонатоложката д-р Антоанета Тотева от името на тяхното отделение. През януари в акушер-гинекологичното отделение са проплакали 65 бебета, а в днешния празничен ден – две.

През миналата година в търновската болница са родени общо 1019 бебета. От тях 480 са момчета и 539 са момичета. Най-малкото бебе е било 700 г, а най-голямото 4, 750 кг. От родените в търновското отделение бебета 100 са били с тегло под 2,500 кг, което ги квалифицира като недоносени. За поредна година – 2022-а, в акушеро-гинекологичното отделение на великотърновската болница се раждат над 1000 бебета. Прекрасните условия в новия болничен корпус и екипът от професионалисти начело с доц д-р Светлозар Стойков довежда в него бъдещи майки както от областта, така и от други региони на страната. Увеличават се бременните, които раждат по естествен път.

През изминалата година специалистите са направили и над 380 гинекологични операции. Екипът на доц. Стойков използва за тях различни съвременни методи, на които продължава да обучава колеги, за да се запази и занапред нивото на този вид медицински грижи и лечение във Велико Търново. В отделението няма недостиг на кадри. В момента се обучават четирима специализанти. Завършващи филиала на Варненския медицински университет в старата столица, стават част от екипа. Въпреки временното отсъствие на част от специалистите по здравни грижи заради отпуск по майчинство, отделението запазва кадровия си баланс.

Акцент в тържеството по повод Деня на родилната помощ бе измиване на ръцете на началника на отделението доц. д-р Светлозар Стойков от най-младата акушерка. Благослов за здраве направи отец Славчо.  На тържеството Севдалина Илиева бе обявена за акушерка на 2022 година. Тя отдава на професията повече от три десетилетия. След завършването на Варненския институт през 1992 година, започва работа в МБАЛ „ Св. Иван Рилски”в Горна Оряховица, откъдето е родом. В областната болница постъпва като акушерка малко след пристигането от Плевен на екипа на доц. д-р Светлозар Стойков през 2015-а. 52-годишната Севдалина Илиева благодари на колегите си за признанието, както и за ежедневната подкрепа в отговорната екипна работа.

Възпитаници на Езиковата гимназия във Велико Търново дариха набраните в училището средства за акушеро-гинекологичното отделение на областната болница. Участници в ансамбъл „Търновче“ към Военния клуб поднесоха своя танцов поздрав. Да уважат празника дойдоха депутати, предсеталелят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, директорът на филиала на Варненския медицински университет доц. д-р Диана Димитрова, преподаватели от неговия екип и студенти.