Образование

В ДГ „Соня“ децата ще експериментират в лаборатории по иновативен проект

Детска градина „Соня” във Велико Търново е одобрена по модула „Иновативни детски градини“ на националната програма на Министерството на образованието и науката „Успяваме заедно“. Авторската идея е на педагозите. С нея те искат да създадат детски кътове-лаборатории, в които децата да превърнат експеримента в игра. Дейностите ще стартират в началото на учебната година и в тях децата ще бъдат откриватели – новатори. Финансирането по проекта е в размер на 3 500 лв.

С тези средства ще бъдат създадени четири лаборатории -кътове и ще се закупят материали, с които децата да експериментират, да се учат да работят в екип, да се забавляват и да общуват помежду си. В едната лаборатория децата ще експериментират с природни явления и материали, в другата ще се занимават с кулинария, в третата ще създават произведения на изкуството от рециклиран материал, в четвъртата темата ще бъде човешкото тяло“, обяснява директорът д-р Жаклин Павлова.

В проекта ще участват всички деца, без най-малките, които ще са наблюдатели, уточнява още тя.

Малчуганите от II А група „Пчелица“ ще имат лаборатория „Моите открития“. Лабораторията на II Б група „Мечо Пух“ е наречена „Кулинари – откриватели“. „Моето тяло – къщичка на две крачета“ е темата, по която ще работят децата от трета група „Мики Маус“, а най-големите – децата от четвърта група „Делфин“, ще се занимават в лаборатория, наречена „Малкият изследовател“.

В момента с колегите изготвяме методически указания за преподаване на децата, защото имаме намерение да продължим да работим по тази иновативна програма и след като проектът приключи. Амбициозната ни идея е да създадем стая на откритията, в която децата да откриват и експериментират”, допълва още директорът.