Община

В Арбанаси проведоха инициативата „Кмет за един ден“

Инициативата „Кмет за един ден“ се проведе в Арбанаси. След успорвани избори, на кметския стол седна Денислава Конакчиева, а секретарското място зае Ани Стамова. Децата от ЦРДМ в селото бяха подготвили много и различни въпроси от всякакви области, касаещи ежедневието на жителите на населеното място. Бяха обсъдени проблема с комарите, слагането на нови пейки в парка, подмяна на съоражинията на  детската площадка. Г-ца  Конакчиева пое ангажимент в следващите месеци да работи усилено по всички поставени въпроси.

В събитието „Кмет за един ден“ освен децата, с голям ентусиазъм се присъединиха и кметът на с. Арбанаси – Тошо Кръстев и секретарят –  Ваня Андреева. Те търпеливо и обстойно запознаха децата с дейността на Кметство Арбанаси и отговориха на всичките им въпроси – от тези, касаещи управлението на селото до чисто битовите и технически.

Инициативата се провежда за първи път в селото и е във връзка с обявяването на 2022 г. за Европейска година на младежта. Идеята е с подобни мероприятия да се стимулира гражданската активност на деца, младежи и подрастващи по отношение на актуални въпроси, свързани с тяхното населено място, да се поощри вземането на самостоятелни решения, критично мислене и инициативност у най-младите.

Инициативата „Кмет за един ден“ се проведе и в други великотърновски села, сред които с. Никюп, Ресен, Малки Чифлик и др.