Култура Образование

Възпитаници на ДГ „Соня” с първото място от Националния фестивал на руската поезия, песен и танц

Първото място завоюваха четирима възпитаници на детска градина „Соня”-Велико Търново по време на Петия национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце” в Горна Оряховица. Малчуганите с ръководител Величка Стоянова се представиха с танц по песента „По малину в сад пойдём” и впечатлиха оценяващите с великолепното си изпълнение. Щастливата новина сподели за Общинското радио директорът на учебното заведение д-р Жаклин Харалампиева-Павлова. „Децата често участват в подобни фестивали и мероприятия. Благодаря специално на преподавателката им по руски език Величка Стоянова, която ги подготви толкова добре”, посочи Павлова.

Фестивалът на руската поезия, песен и танц се организира от Национално движение „Русофили“, с подкрепата на фонд „Руский мир“, Министерство на образованието и науката и Национален дворец на децата.

Откритите уроци по чужди езици с участието и на родители е запазена марка на детската градина от няколко години насам. Сега предстоят няколко такива събития, в рамките на които малчуганите чрез игри и много забавления ще покажат на мама и татко наученото през годината. Такива уроци се провеждат както по английски, така и по китайски език. По интересна методика съвместно с Институт „Конфуций” в учебното заведение се обучават деца по китайски, а съвсем скоро предстоят и откритите уроци по народни танци. Малчуганите, облечени в народни носии, ще пресъздадат богатството на българското народно творчество, а идеята е да се съхрани у тях любовта към родните традиции, посочи още директорката на ДГ „Соня”. Празникът е озаглавен „Дружно да се повеселим, българското да съхраним”, а ръководител на децата по народни танци е Борислава Трифонова.

12 допълнителни дейности с квалифицирани преподаватели и треньори са част от образователния процес във великотърновската детска градина. Учебното заведение работи успешно с Центъра за личностна подкрепа към Общинския детски комплекс в старата столица.