Култура Любопитно

Възпитаникът на ПМГ Петър Нефтелимов издаде книга за успелите българи

Той е родом от Павликени. Завършил е ПМГ „Васил Друмев” – Велико Търново. Следва в София биотехнология. Предприемач, биолог, журналист, човек на големите мечти. Церебралната парализа не му пречи нито да учи, нито да работи, нито да пътува. Той е 25-годишният Петър Нефтелимов. Наскоро написа книга „Успехът в българския ген – 49 вдъхновяващи урока от успели българи”. Ива Спиридонова, представител на издателите му от „Библиотека България“ и редактор на книжното тяло разказва:

Самият Петър ни потърси. Ние следим неговата дейност и му се възхищаваме на това, което той прави и гласувахме с две ръце, да го издадем. Това е общ проект между нашето издателство, Петър и  сайта за позитивна журналистика „Успелите БГ”. Петър реши 20% от сумата, събрана от продажбата на книгата му, да отиде за сайта за позитивна журналистика. Пепи за нас не е само символ на успеха, защото той е с двигателно увреждане и създаде такава прекрасна книга, но е и един пример за подвиг и огромен успех”.

Неслучайно книгата носи заглавието „Успехът в българския ген – 49 вдъхновяващи урока от успели българи”. Всеки един от българите, които е интервюирал, дори не признава, че това, което е постигнал, е успех. „Самият Петър смята, че ние, самите като хора забравяме в това забързано ежедневие, какво сме постигнали, забравяме да се обърнем назад и да разберем, дали е било полезно за нас и обществото, в което живеем. А има такива хора, успели в различни области – високите технологии, науката, спорта, изкуството, журналистиката. Това са хора, които не можем да срещнем в национален ефир. Това са хора, чийто успех не се вижда, те са скромни, те работят и постигат много. Има интервю с българката, която работи за Google и мечтае за Google България. Както и българинът, част от Facebook, като част от огромна социална мрежа. Има интервю с човека, който засажда дръвчета, за да помага на екосистемата. Журналистът Светослав Иванов също подкрепя книгата на Петър”, казва още Спиридонова.

Всъщност в книгата са разказите на 49 наши съвременници, млади хора, някои от тях работят и живеят в чужбина, но работят за името на родината си, за успеха й.

Пепи казва – „Успехът е във всеки един от нас и тези 49 души са 49 от всичките 7 милиона българи. Всеки един от нас носи успеха със себе си и не трябва да забравя това. Неговата книга е книга с мисия, насочена към всички млади хора. Това е нещо изключително като труд и той показва, че граници за успеха няма. Самият Петър може да бъде пример за успех”, заключава редакторът Ива Спиридонова.

Премиерата на книгата „Успехът в българския ген – 49 вдъхновяващи урока от успели българи” на Петър Нефтелимов ще е на 20 декември от 19.00 часа в Дома на киното в София.

Кремена Крумова – Попова