Коментари

Възкресението – идея за Живот

Видеопрожекция на тема „Възкресението – идея за Живот” ще бъде представена на 7 април, от 18.00 часа, в сградата на КНСБ във Велико Търново. Организатор на срещата е Общество Път на Мъдростта, чийто идеен основател е Ваклуш Толев.

 

Ваклуш Толев отбулва още през 1956 година една тайна – 8 април е историческата дата на Възкресението на Христос! През 80-те години на ХХ век в научно предаване по Би Би Си е съобщено, че 8 април е истинската дата на Възкресение Христово. Неоспоримостта на датата е потвърдена днес от изследователи на църковната история, което е отразено и в Хронологична енциклопедия на света, том III, с. 24. Достоверността на факта предизвиква вниманието и на Световния съвет на църквите, който поставя въпроса за честването на Възкресението на една дата, но споразумение досега не е постигнато.

От 1991 година Общество Път на Мъдростта отбелязва неотменно Възкресение Христово на 8 април, а от 2000 година датата е вписана и като Ден-празник в неговия празничен календар. „Безспорно Възкресение Христово е най-голямото богатство на човечеството, най-големият празник на света. Възкресенското тържество обединява човечеството – с тази цел честването му е необходимо да се извършва по едно и също време. Ние имаме дълбоката загриженост всички християни по света да честват в единение този светъл Ден”, казва Учителят на Мъдростта Ваклуш Толев.

Известно е, че Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Пасха (Песах). Затова християнският празник се определя в зависимост от еврейския, който е във връзка с изхода от Египет. Известно е също така, че на Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след пълнолунието след пролетното равноденствие. Но ако Православният свят отлага с един лунен месец честването на Възкресение Христово в случай, че съвпадне с еврейския празник Пасха, то католици и протестанти нямат това съображение…

Истината е по-горе от всяко съображение! Истината е по-горе от празника – тя е, която ни задължава като мистично живеене в историческата реалност да отправим своето моление, да отдадем своята признателност и да направим усилия!”, се казва в Обръщение на Общество Път на Мъдростта, изпратено до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, до Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей и до Негово Светейшество папа Франциск. В него се предлага целият християнски свят да чества Възкресение в седмицата, включваща датата 8 април, която е неговата истинска историческа дата. Обръщението е изпратено от последователите на Ваклуш Толев по повод Светия и Велик Събор на Православната църква, който се състоя от 16 до 27 юни 2016 година на остров Крит.

Миналата  година католическият и православният Великден съвпаднаха. Това ще се случи отново чак през 2025 година. Възможно ли е обаче католици и православни винаги да празнуват Великден на една и съща дата? Преди три години папа Франциск сензационно предложи общо празнуване на най-големия християнски празник, като католическата църква е готова да отбелязва Великден с православната – тоест по стария Юлиянски календар. Засега обаче Православната църква отлага разглеждането на въпроса за календара.

Никой в живота си не празнува на друг ден своето раждане, освен на самия ден, датиран независимо от промените на календарите, и не може да се празнува кончина, освен на точната дата. Тя, датата, е, която определя, тъй като дните се сменят. Но ето, поради съображенията, които институциите си слагат, едни празнуват Възкресение Христово, когато Той, образно казано, още не е в гроб, а други отиват да Му пеят възкресната песен, когато преди много дни е излязъл оттам!  „Нашият Господ – Иисус Христос, каза „дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях” (Матей 18:20) А какво ли би било, ако целият християнски свят в един глас произнесе: Христос Воскресе!!!„ казва още известният наш богослов и общественик Ваклуш Толев.