Култура

Във Велико Търново започва Fusion Fest

За втора поредна година във Велико Търново ще се проведе фюжън фестивал. От 25 до 27 септември ще се насладим на богата и разнообразна програма в рамките на Fusion Fest, който се провежда с подкрепата на Министерство на културата

Фюжън музицирането е иновативно изкуство, съчетаващо в себе си различни традиционни и съвременни култури и жанрове. Смесването на музикални стилове е част от обмена на културите между различните нации.

Тази година,  организаторите са заложили на изцяло български групи, които ще направят възможно смесването на музикалните стилове. Поотделно всяка от групите е добре позната както на българската, така и на международната сцена – банда Дел Падре ( Del Padre), Танго Кетс (Tango Cats) и Аутентик (Outhentic). Към тях като гост – музиканти ще бъдат поканени и други водещи имена в българската музика. Не всички музикални изпълнения ще са планирани предварително, а по-скоро изпълнителите прилагат своите идеи/импровизации, докато музиката се разгръща. Напоследък именно смесицата между различни стилове в уърлд музиката е дестинацията, която се налага на музикалният пазар.

Началото на феста ще даде позната ни формация Tango Cats. Групата е основана през 2016г. от любовта на трима български музиканти към танца на страстта – тангото. “Tango Cats” обаче разбиват на пух и прах познатото, с което публиката свързва този стил. Триото изпълнява музикални произведения на Астор Пиацола, Карлос Гардел, Ричард Галиано, Д’ариенцо, Троило, Ди Сарли, Фреседо, Д’агостино и Морикон.

Концертът е с вход свободен и ще бъде на 25 септември от 20:00 в Лапидариума.

Съботната вечер в 20:00, в Лапидариума концерт ще направят и Outhentic. Основана е от от Живко Василев (кавал, пиано) и Райна Василева (вокал, перкусии). Outhentic представлява съчетание между думите: „out“ и „authentic“, което преведено на български език означава „извън автентичното“ и препратка към техния индивидуален стил. В процеса на утвърждаване на стила си, формацията има възможността, да колаборира с изключителни, световноизвестни музиканти и групи като: номинирания за „Грами“ басист – Хуан Гарсия-Херерос, Стоян Янкулов, Иън Стивънсън, Сучет Малхотра, Банда Дел Падре и много други.

Концертът е с вход свободен и ще бъде на 26 септември от 20:00 в Лапидариума.

Закриването на Fusion Fest  във Велико Търново ще направи българската фюжън формация Del Padre. Вечерта на 27 септември на сцена „Арт лято” ( паметник Асеневци), от 20:00ч. музикантите от Del Padre отново ще зарадват феновете на хубавата и гореща музика с микс от фламенко и латино ритми, съчетани с традиционен български и балкански фолклор. Програмата по традиция е повлияна от лятото и любовта и както винаги ще остави едно незабравимо чувство на романтика и страст. Музикалният стил на групата е повлиян от испаноезичната музика – испанско традиционно фламенко, музика от Куба и Латинска Америка, както и от фолклорни и етно елементи от цял свят.

Заедно с музикантите от Del Padre, в закриването на фест-а участие ще вземат и децата от „Джуниър Бенд“ – детският духов оркестър на Велико Търново.

Концертът е с вход свободен и ще бъде на 27 септември от 20:00 на сцена „Арт лято” ( паметник Асеневци)