Здравеопазване

Във великотърновската кардиологична болница лекуваха около 1800 пациенти от началото на годината

Около 1800 пациенти са преминали през специализираната кардиологична клиника във Велико Търново от началото на годината до сега. Средно месечно приемът е 180-200 болни. По време на епидемичната обстановка той е редуциран с 10 процента, особено март и април, сподели директорът д-р Йорданка Томова. Тя обясни, че през летните месеци екипът е работил доста интензивно. Константни са инфарктите. До момента са около 200 или по около 20 месечно. Сърдечно-съдовите заболявания се подмладяват. И докато преди години инфарктите бяха приоритет на петата и шестата декада от живота на пациентите, сега с такива проблеми в кардиологичната клиника идват и значително по-млади болни.

През периода на извънредните мерки заради К-19 в лечебното заведение екипът работи с много сериозен филтър, силно редуциране на хората с достъп в него, включително посещения, изписване и др. Задължително е термометрирането на входа, сериозна е дезинфекцията, продължава използването на предпазни средства. Част от пациентите наистина се изолират през периода на пандемията. Според д-р Томова това е имало и положителен ефект за тях.

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Тази година той преминава под мотото „Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания”. Здравословно хранене, избягване на стреса, повече движение и инвестиране в профилактика, препоръчва д-р Йорданка Томова.