Образование

ВТУ: „Ако имаме субсидия от над 1 млн. лева ще увеличим заплатите“

С 10% ще бъдат увеличени заплатите на служителите на ВТУ от 1 януари догодина, ако бъдат отпуснати допълнително одобрените над 1 млн. лева за следващата година и това бъде потвърдено от Министерството на образованието и науката, заяви днес проф. Христо Бонжолов, ректор на висшето училище. Той посочи, че тази година на 100% ще са изплатени и трудовите възнаграждения, и стипендиите на студентите и всичко дължимо като допълнителни плащания – магистърски програми, Център за квалификация, Департамент за продължаващото обучение, базови учители. Сумата възлиза на два месечни бюджета на ВТУ или 2 млн. лева допълнителни пари върху 12-те заплати на преподавателите и служителите на ВТУ, заяви ректорът. Това са допълнителни средства изработени по програми. Другата добра новина е, че университетът няма задължения към този момент, за разлика от преди 4 години, когато беше на минус 6 млн. лева.

Във ВТУ започнаха своето обучение 10 китайски ученици в 12-и клас от асоциирани училища към Втори Пекински университет за чужди езици. Предстои им 10-месечно интензивно учене във висшето училище. Младежите вече има уроци по БЕЛ, английски език, история на България и регионални науки. След две години те ще върнат във ВТУ като студенти и ще имат издадени двойни дипломи – от Пекинския и българския университет. Китайските учинеци са придружени от наставници и от родината си, от ВТУ. „Докато те се обучават, получихме писма с интерес и от още два китайски университета да изпратят ученици и студенти да се обучават по същата схема”, информира доц. д-р Димитър Симеонов, зам.-ректор по учебната дейност във ВТУ. Близо 4 500 евро струва обучението на един китайски ученик по програмата за 10-те месеца, поясни още той. Те се изплащат от китайска страна.

След консултации в МОН и одобрение от Националния център за информация и документация във великотърновското висше училище започва магистърско обучение в областта на икономическите науки и издаване на т.нар. двойни дипломи. Засега има сключен договор с университет в Бишкек, Киргизстан. Обучението във ВТУ ще е през втората година.  Намерения са да продължим същата дейност с партньорите от Русия, Украйна, Виетнам и Азербайджан, допълни доц. Симеонов.

Над 4 150 души ще се обучават през учебната 2019/2020 година във Великотърновския университет. От тях 3 724 са в степените бакалавър, магистър, доктор, 301 са квалификантите, 17 по акцията на МОН за мотивираните учители и десетки други студенти. 100 души са заявили желание да се обучават във великотърновското висше училище от кампанията „Рано рани”, която стартира днес, 2 декември. 40% от студентите му са именно благодарение от тази акция, поясни доц. Димитър Симеонов. Нов момент е, че чрез нея, се дават възможност кандидат-студените да запазят място и в направления и специалности, които са платена форма на обучение. Предвидени са три общоуниверситетски изпита – по история, български и английски език. Те ще бъдат на 22 февруари, 4 април и 6 юни 2020 година. Разширява се и електронното подаване на документи в магистърските и бакалавърските програми.

Новост са и отворените врати, но по факултети, уебинарите. Отделят се за рекламна цел 1000 лева за факултет и 500 лева за изнесените центрове на ВТУ. Нови специалности в степен магистър са география и информационни технологии, и интерактивни и компютърни игри.