Образование

Втори международен младежки лагер проведе фондация „Дякония и мисия“ в Арбанаси

Международен младежки лагер с участници от Молдова, Македония и България се проведе от 25 до 29 август в Арбанаси. Събитието се организира за втора година от фондация „Дякония и мисия“. Първият лагер беше през август миналата година в Троянския манастир „Успение Богородично“ и в него участваха младежи от Македония, Бесарабия и България.

Целта на международните младежки лагери, организирани от Фондацията, е да дадат възможност на младите хора за опознаване, споделяне на опит и обогатяване на знанията им за Православието, доброволчеството и дяконията (социалната дейност) в Църквата, сподели д-р Стефка Кънчева – преподавател в Православния богословски факултет във ВТУ и директор на фондация „Дякония и мисия“ и ръководител на лагера.

В първия ден от програмата участниците се запознаха с историята на  Арбанаси и посетиха храма „Рождество Христово“ – паметник на културата с национално значение и съхранени стенописи от 16-17 в. Разгледаха и Констанцалиевата къща – една от най-големите и богато украсени в архитектурния резерват, в която е представен битът на арбанашките жители. Участниците в лагера посетиха и двата манастира в селото – „Св. Николай“ и „Успение Богородично“, където се пази и чудотворна икона на Божията майка. Следобед младите хора участваха във вечерното правило в манастира „Успение Богородично“. Програмата от първия ден на лагера завърши със среща-разговор с проф. д-р Димитър Попмаринов – преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

С пешеходна разходка и запознаване с историята на Търновград започна вторият ден на лагера – 27 август. След посещението на парка „Търновград – духът на хилядолетна България“, участниците се отправиха на пътуване към Соколския девически манастир „Успение Богородично“, посетиха Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“, където се запознаха с традиционните занаяти за региона и бита на българите. Еднодневната екскурзия завърши с посещение на Габрово.

      В ранното утро на третия ден от програмата на лагера участниците са отправиха на пешеходен поход от с. Арбанаси до Петропавловския манастир над Лясковец. С ентусиазъм и нетърпение изминаха разстоянието до манастира, присъстваха и на сутрешното правило. В ранния следобед младежите представиха страните си. Гостите от Македония избраха да представят Бигорския манастир и неговия игумен – архимандрит Партений – носител на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 година за България. Андрей Цисар ръководи презентацията за Молдова и с помощта на другите участници представи своята родина”, разказа д-р Стефка Кънчева.

По-късно младежите се запознаха с дейността на фондация „Дякония и мисия“ и участваха в благотворителна работилница в помощ на инициативата на фондацията – „От сърце за протегнати ръце“. С голяма радост и въодушевление те изработиха картички и разделители за книги под ръководството на Андреяна Дойкин – докторант в катедра „Църковни изкуства“ при Православния богословски факултет. Програмата на последния ден от лагера завърши със среща с доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет. По време на разговоря бяха засегнати темите за доброволчеството, за другия, за времето, което отделяме на другия и за израза на християнската любов.

Международният младежки лагер в Арбанаси се реализира със съдействието на архимандрит Партений – игумен на Бигорския манастир „Св. Йоан Предтеча“ и сестра Евтимия от метоха Райчице, на Олег Косих и Александър Боримечков от фондация „Български дух“ в Молдова.