Култура Община

Връчиха наградите „Култура“ и „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ на официална церемония във Велико Търново

На тържествена церемония тази вечер бяха връчени общинските награди „Култура“ и „Свети Патриарх Евтимий Търновски“, с които всяка година са удостоявани изявени културни дейци, заедно с учители от детските градини и училищата. Празничното събитие събра десетки гости в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Тържеството бе открито от Биг Бенд – Велико Търново с изпълнение на  химна на Велико Търново и „Върви народе възродени“.

„Когато чухме химна „Върви народе възродени“, ние се връщаме в нашето детство и си спомняме морето от цветя, любимия учител, окичените портретите на братята Кирил и Методий, музика и веселие, и празнателност. Именно днес е щастлив ден за всички нас. Малко е да изрека думата благодаря уважаеми учители, дейци на просветата и хора на изкуствата. Дълбок поклон пред вас и семествата ви. За това, че ни учите на любов към историята на Велико Търново и благодарение на вас, нашите деца са хора, които обичат своя роден град. Благодарение на вас, постиженията в областта на изкуствата също са на ниво и авторитерът на Велико Търново е един от най-значимите. Благодаря за това, че учите търновчетата на родолюбие. В навечерието на светлия празник 24 май ви пожелая здраве, вдъхновение и много творчески успехи. Наградите са най –малкото,  което може да направи Общината за вас, защото правите от душа и сърце много за Велико Търново“, каза кметът Даниел Панов, след което официално връчи отличията.

Носители на награда „Култура“ за ярки постижения за 2022 година са:

В областта на сценичните изкуства: Юлита Фъсева и Димитър Местдаг, които са в основата на популярния в България и извън пределите й Фестивал на класическата камерна музика „Арбанаси Самър Мюзик“. Те са в Белгия и наградата им бе връчена на директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.

В областта на културно-историческото наследство, архитектура и естетизация на градската среда: аpx. Драгомир Йосифов и Денислав Сираков. „Моля ви, пазете града ни и милейте за него“, каза в благодарственото си слово Драгомир Йосифов.

За произведение на изкуството или културно събитие за деца – Театър „ВЕСЕЛ“ на директора му Веселин Василев. „Винаги ни подкрепят в начинанията от Общината, благодарим й. С годините надграждаме много. Получили сме много награди в чужбина и се радвам, че сме посланици на България и Велико Търново в много държави“, посочи Василев.

В областта на аудиовизуалните изкуства и фотографията – творчески колектив „Co-interaction” в състав проф. Светослав Косев, гл.ас. д-р Атанас Марков и ас. д-р Симеон Желев. „Благодарим на СБХ – Велико Търново, че ни предложи за тази награда и на тези, които ни повярваха“, каза проф. Косев и благодари на всички, които правят изкуство. За медии и публицистика в областта на културата: Николай Венков от в-к „Янтра днес“. „Чест и отговорност е тази награда за мен. Не е лесно да се пише за култура, защото злободневните теми я изтикват настрани. Не защото я няма. Заедно можем повече, градът ни го заслужава“, сподели Венков, който е и създател на фейсбук страницата „Велико Търново – интересният град“.

Носител на награда „Култура“ в категорията за впечатляващ и най-успешен дебют и изяви на млад творец в период до пет години е великотърновската оперна певица и солист на Варненската опера Мария Павлова.

Като солист на Варненската опера Мария Павлова дебютира в най-големия летен оперен фестивал в България – „Сцена на вековете“, провеждащ се всяко лято в крепостта Царевец във Велико Търново. Във втория сезон на фестивала Мария обира овациите на публиката с ролята й на Джемина в мюзикъла „Котки“ на Андрю Лойд Уебър. Година по-късно тя в ролята на Луиза Пулидо в мюзикъла „Зоро“. А през 2021 година – в шестото издание на оперния летен сезон, Мария Павлова излиза на сцената на Царевец като Памина в една от най-популярните опера на Моцарт – „Вълшебната флейта“. Партнира си и с Орлин Горанов в мюзикъла „Човекът от Ла Манча“.

С награда „Св. Патриарх Евтимий“ в категорията „Учител на годината“ бяха удостоени:

В категория „Предучилищно възпитание“: Марийка Дачева от ДГ „Райна Княгиня“. Тя сподели, че най-голямото богатство е да види лъчезарната усмивка на лицата на своите възпитаници и на лицата на родителите от добрата съвместната работа между тях и учителите.

В категория „Начален етап“: Ирена Пенчева от ОУ „Бачо Киро“. „Голяма късметлийка съм. От студентската скамейка попаднах в училище в един чудесен колектив. Аз имам удоволствието да работя с прекрасни колеги, от които съм научила много. Признателна съм им. За приятелското рамо и съвместната ни работа“, посочи Пенчева.

В категория „Прогимназиален етап“: Маринка Минчева от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Тя сподели, че е чест за нея да е носител на званието и приема наградата като успех на целия колективи на школото. „Без сърце и душа учител не се става. Благодаря, че оценихте труда ми“, поясни Минчева.

В категория „Гимназиален етап“: Генка Минчева от ПМГ „Васил Друмев“. Тя каза, че награда посвещава на училището си, което скоро отбеляза своя 50 годишен юбилей. Тя работи в него като учител повече от 30 години.

В категория „Колектив на годината“ за предучилищно възпитание: ДГ „Иванка Ботева“, а от училищата призът грабна ОУ „Бачо Киро“. Школото получава такава награда за трети път. „Оценка голяма е това, задължава ни“, каза в словото си директорът Владимир Николов.

Празничната вечер завърши с постановката „Не сме от тях“ по Чудомир, която бе подарък от Община Велико Търново за всички гости на събитието.

Кремена Крумова – Попова