Община Общински съвет

Връчиха званието „Почетен гражданин“ и Наградата „Велико Търново“ на празничния 22 март

Великотърновският общински съвет, на свое онлайн заседание днес присъди званието „Почетен гражданин“ на проф. Милко Палангурски – историк, преподавател и общественик, и на 37 български офицери, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945-а година. Председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов обяви, че общината ще издири наследниците на генералите и те ще получат удостоверение за присъденото звание.

„Не мога да си представя, че ще се събудя и няма да видя Царевец и Патриаршията. Аз отдавна съм част от интериора на този град, в което няма нищо лошо. Тук съм и заради историята. Искам да благодаря на съпругата и дъщеря си, защото знам, че с мен се живее трудно.“ – каза проф. Палангурски при получаването на званието.

Гласувани бяха и номинациите за наградата „Велико Търново”. С традиционното отличие тази година са удостоени археологът д-р Иван Църов и композиторът и пианист Живко Петров.

Доц. Иван Църов благодари на всички свои колеги, с които заедно стопанисват музейните обекти в община Велико Търново.

„За мен е чест и привилегия да съм носител на тази награда. Спомням си тук едно прекрасно детство, музикалната школа и си пожелавам да бъдем по-добри и по-човечни.“ – каза творецът Живко Петров.

Кметове на побратимени с Велико Търново градове отправиха във видео обръщения своите поздрави към старостоличани и пожелания за просперитет и благополучие.

„Празникът на Велико Търново символизира цялостния общобългарски възход. Днес, заради епидемията, празникът ни отново е по-различен. Днес трябва да сме смирени, защото сме в най-голямата битка на човечеството след Втората световна война. Затова е важно да направим цивилизационния избор – избираме здравето, за да дойдат онези добри времена, в които ще празнуваме заедно. Днес искам да благодаря и да се поклоня пред лекарите и медицинските служители, които спасяват стотици животи. Нека разумът ни обедини и бъдем отговорни. Великотърновци са доказали, че изпитанията на времето само са ги правили по-силни. С вяра в науката и медицината ние ще преминем през тази криза. По-страшни са духовните кризи – затова нека помним завещанието на предците си. Честит празник, великотърновци, бъдете здрави и се пазете.“ – така се обърна към старостоличани кметът на Общината инж. Даниел Панов.

От днес до Великден, всеки обяд в 12 ч. 33 пъти ще бият камбаните на Царевец. Инициативата е за втора поредна година на Великотърновската митрополия и на община Велико Търново.

За втора поредна година тържествата по повод празника на Велико Търново са отменени заради епидемиологичната обстановка в страната. Мерките принудиха музейните обекти да затворят врати, като за посещение за индивидуални туристи остава достъпен само хълма Царевец.