Здравеопазване

Водещ съдов хирург ще преглежда във Велико Търново

Съдовият хирург д-р Ангел Григоров се включва в Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Тя е организирана от Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия, подкрепена от фармацевтична фирма “ Servier“ и venite.bg. Целта е профилактика и превенция, тъй като през лятото венозната патология се увеличава и обостря.

В крайна сметка хроничната венозна болест е не само разширени вени, тя е и оток на крайниците и клапанна недостатъчност в различните стадии на заболяването, казва специалистът д-р Ангел Григоров.

Безплатните профилактични прегледи ще се проведат в осем български града. Във Велико Търново д-р Григоров ще преглежда пациенти на 19 и 26 юни от 14: 30 часа в ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Записването за безплатните профилактични прегледи става с регистрация на сайта venite.bg .

Масово в България няма профилактика на съдовите заболявания, което е изключително важно. Хората са свикнали да търсят помощ, едва когато е назрял голям проблем, коментира д-р Григоров. Безплатните профилактични прегледи са един от начините за подтикване на пациентите към превенция и навременно лечение на заболяванията и са задължителни поне веднъж годишно.

Според проучвания, над 60 – 70 % е венозната патология в България. От тези 60 процента, едва 2-3 процента от пациентите следят и лекуват заболяването.

Възрастова граница за заболяванията на съдовата система няма, допълва още д-р Ангел Григоров.

„В момента имам пациент, който е на 12 години. Обикновено при жените възрастовата граница е по-ниска , между 40 -50 години. За мъжете е малко по-висока, но това е относително. В момента в България се наблюдава спад на долната граница на абсолютно цялата патология – венозна и артериална“, казва д-р Григоров.

„Ранната профилактика води дори по-малко финансов ресурс за самия пациент. Венозната патология в 50- 60 процента е козметична. Има различни видове упражнения, които могат да се препоръчат за намаляване на рисковете и усложненията от разширените вени, подчертава още съдовият хирург д-р Григоров.