Култура

„Внезапно сбогуване“ на Ангел Ангелов ще бъде представена във Велико Търново

Проф. д-р Сава Василев и гл. асистент д-р Илияна Димитрова ще говорят за книгата. Срещата с читатели е на 28 ноември, четвъртък от 17,30 часа в Кафе-книжарница „Страница 394“, ул „Хаджи Димитър“ 27.

Сборникът е награден с Националната литературна награда „Милош Зяпков“ за 2019 г. Навлизането на социални проблеми и теми от съвременния живот е друга особеност, запазена само за разказите на Ангел Ангелов. В този сборник то е добре изразено; поне половината разкази правят ясни препратки към конкретни явления на нашия свят. Това, което интересува автора, са нравствените аспекти на социалната проблематика: разрушените връзки на обич и състрадание; самотата, която настъпва неумолимо; смайващите прояви на агресия и нетърпимост; ирационалният характер на злото; изобщо тъмните страни в психиката и поведението на съвременния човек. Ситуациите и характерите, чрез които са изразени проблемите, са обобщени и алегорично-условни по маниера на Ангелов. Въпреки това всеки читател може да проектира върху тях своите знания и впечатления, собствения си личен и социален опит.

Ангел Г. Ангелов е роден в Пазарджик. Автор е на белетристичните сборници „Невъзможна любов“, „Оживление в мравуняка“, „Плах опит за докосване“, „Ходене по вода“, както и на романите „Закуска по обяд“, „Сутрешни залези“, „Бъдещето на отминалото време“ и „Пътуването“ (книгата е носител на награда „Варна“ за литература). Романът „Сутрешни залези“ е издаден на руски език през 2005 година.

През 2019 г. Ангел Г. Ангелов печели Националната литературна награда „Милош Зяпков“ за сборника „Внезапно сбогуване“.

Авторът е работил в радио, телевизия, във вестници и списания. Ангел Г. Ангелов е един от редакторите на авторитетното списание за литература и изкуство ПРОСТОРИ 61. Живее и работи във Варна.