Денят Политика

ВМРО издигна историка и бивш депутат доц. Милен Михов за президент

Историкът и бивш депутат доц. Милен Михов е кандидатът за президент на ВМРО. Журналистката Мария Цветкова ще бъде негов вицепрезидент. Решението за кандидат-президентската двойка е взето след обсъждане на още пет кандидатури.

Доц. Михов е семеен, с три деца и с трима внуци. Преподавател по Нова история във ВТУ, със специализация по темата „Македонски въпрос“. Депутат в 43-ото и 44-ото Народно събрание, заместник-председател на Комисията по образование и наука. Помощник-ректор на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ в периода от 2007 до 2021 г., ръководител катедра „Нова и най-нова история на България“ (2011-2014). Той е зам.-председател на ВМРО. Председател е на ретро клуб „Трабант“ – Велико Търново. Член на регионален клуб „Традиция“ в старата столица и на клуб „Братя по оръжие“.

Мария Цветкова е семейна с едно дете. Завършила СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност магистър по международна журналистика и НСА. Журналист с 20-годишен телевизионен опит в новини и публицистика. Режисьор и сценарист на документалната поредица „Помни войната 1915-1918“, посветена на героизма на българския воин по време на Първата световна война. Народен представител в 44-ото Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по културата и медиите, един от най-дейните депутати в сферата на културата.

„Това е кандидатурата на всички българи в България, Битоля, Охрид и навсякъде по света. Интересен факт е, че името на доц. Милен Михов е номинация за кандидат-президент на Националния младежки комитет на ВМРО и българи от Македония, която беше приета единодушно на днешното заседание на Националното ръководство“, заявиха от ВМРО.