Здравеопазване

Влажното време доведе до бум на кърлежи – как да се предпазим

През последните седмици зачестиха валежите, а това доведе до ускорено развитие на тревистата растителност. Влагата и обилната трева допринесоха за развитието и разпространението на кърлежите. Те обитават места с висока влажност, сянка и топлина.

Особено често кърлежи ще откриете в зелени площи, терени, гори, ливади, места с висока растителност, храсти, шубраци и шумаци. Най-гъсто са в пасища за стопански и диви животни. Борбата с кърлежи е позната на живущи в предбалкански, горски, извънградски, селски райони, области до река или море. Не са пощадени и градските среди. Кърлежи се появяват в паркове, стадиони, кортове, като най-опасни са налични в детски площадки.

Специалистите съветват:

Могат да бъдат диференцирани два рискови пика на активност на кърлежите: от април – май до юни и в края на лятото и началото на есента (август – октомври). Обикновено кърлежите обитават тревистата растителност и храстите, от където попадат върху кожа и дрехите ни.

Слюнката на кърлежите съдържа обезболяващи вещества, поради което не усещаме момента на ухапване. Неприятните усещания (сърбеж и парене) се появяват по-късно.

Ако сте сред природата е необходимо на всеки два-три часа внимателно да преглеждане кожата и дрехите си. Обикновено кърлежите се захващат върху меките части на тялото (подмишници, зад коленете, около половите органи, тила и главата).

При излет или разходка в тревисти терени носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, най-добре цветни или бели дрехи, високи чорапи и високи обувки.

Използвайте репеленти за отблъскване на кърлежите.

Проверявайте редовно домашните любимци за наличие на кърлежи.

При наличие на кърлежи по животните в личното стопанство потърсете помощ и съвети от участъковия ветеринарен лекар.

При ухапване от кърлеж потърсете незабавно медицинска помощ, ако това е невъзможно, не премахвайте кърлежа с ръце, а с пинцета, бавно и внимателно във вертикална посока. Разпространена заблуда е кърлежът да се върти по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея или да се полее с олио или алкохол.

След успешното отстраняване на кърлежа дезинфекцирайте мястото на ухапване и следете за поява на зачервяване, обрив или болка на мястото. Следете и дали петното около ухапаното място се увеличава или почервенява. Незабавно уведомете личния лекар за наблюдение на състоянието. Поне 6 – 7 дни, след като ви отстранят кърлеж, мерете температурата си и, ако се повиши, потърсете пак лекарска помощ.

Симптомите, които се наблюдават след ухапване от кърлеж, наподобяват настинка или грип – висока температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите.