Коментари

Владимир Зарев: Колкото по-различен е един човек, толкова е по-свободен

Днес се навършват 28 години от демократичните промени в България. Ето какво сподели писателят Владимир Зарев за властта, парите, свободата, щастието и как се е променил техният смисъл:

„Преди 10 ноември парите бяха нужни. Всички ги обичахме и ги искахме, включително и аз. Но тогава с тях почти нищо не можеше да се направи. Не можеше да си купиш апартамент или да отвориш магазин, не можеше да се пътува.. Парите бяха нужни, но не те даваха престиж. Престиж носеше близостта до номенклатурата. След 10 ноември се срина цял един свят. Изведнъж българинът освирепя и парите се превърнаха в единствена и основна ценност. Всеки българин повярва, че много лесно и изведнъж може да стане милионер. Точно тогава ние позволихме и да бъдем ограбени. Почти всички крадяха, но едни – керемидите на кооперативните обори, а други – милиони в зелено. Изведнъж стана ясно, че парите дават на хората безбрежна и безгранична власт, както и безгранична свобода – свобода до ненаказуемост. Много българи се самообожествиха, повярваха, че ако имат много пари, са безсмъртни. Това разложи човешката същност на много хора..

Обичам да цитирам Бил Гейтс, който казва: Бедните са по-щастливи от богатите, защото бедният човек вярва, че ако стане богат, ще бъде щастлив. Бил Гейтс е най-богатият човек в света и е разбрал, че парите не са всичко. Човешкото щастие е нещо много сложно – то съдържа здравето, умението да обичаме, да бъдем обичани, съдържа вътрешната ни и хармонията ни със света, който ни заобикаля. Не съм наивен идеалист, парите могат да ни и дадат достойнство. Но дълбоко в себе си вярвам и проповядвам, че човешката свобода е форма на различие. Колкото по-различен е един човек, толкова той е не само по-интересен, но и по-свободен. В момента корупцията е тази, която най-много пречи на свободата ни. Бедността унижава и унищожава свободата. Един човек, който е затънал в бита, в най-ниските вибрации на живота, не може да е свободен… Познавам хора, чието най-важно занимание за деня е да намерят къде краставиците са с 20 стотинки по-евтини… Хора, които не могат да си плащат сметките и това е основното, което ги занимава и вълнува. Тези хора не могат да бъдат свободни, защото тяхното различие е унижено и унищожено…Това се случи и с много голяма част от моите колеги. Трябва общонационална съпротива, трябва да има гражданско общество и единение, което да спре и озапти истеричната и егоистична политическа класа и олигарсите. Само така българинът може да възвърне свободата си.”

Има едно изречение, с което е рамкиран последният роман на Владимир Зарев „Орлов мост”. Това са думите на Далай Лама: „Когато губите, не губете и урока.” Днешният ден е добър повод да се запитаме: след колко загуби ще си научим урока..

Целия коментар за Владимир Зарев чуйте в прикачения звуков файл:

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone