Интервю Култура

Доц. д-р Владимир Аврамов: „Арт Розалиада” е изложба, емоционална в своята различност

За седма поредна година Велико Търново домакинства популярната изложба „Арт Розалиада”. Над 100 творци се събират в залите „Рафаел Михайлов”, за да разсъждават в цвят и форма по темата за любовта и виното. Откриването й ще бъде от 17 часа на 14 февруари, когато музикален поздрав ще отправят възпитаници на проф. Сребра Михалева от катедра „Музикална педагогика” към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Те ще изпълнят на живо няколко композиции.

Преди откриването на изложбата „Арт Розалиада”, разговаряхме с куратора й доц. д-р Владимир Аврамов. „Експозицията засяга едни много лични, интимни сфери в изкуството. Тук нещата са съпреживени, интровертни за всеки един автор и тъй като любовта и виното предразполагат, експозицията е много емоционална в своята различност. Тя борави с основните компоненти на двата празника – изпепеляваща страст и сгъстена емоция, и тъй като те се проектират и върху изкуството, връзката между двойния празник и изкуството влизат в колаборация помежду си и са в един творчески диалог – това е една своеобразна тройна коалиция”, с усмивка обясни доц. д-р Владимир Аврамов. Трифон Зарезан, Св. Валентин и връзката между тях – изкуството, са в основата на тази коалиция, а главни действащи лица са всички участници – от България, Сърбия, Румъния, Македония и Украйна. Сред специалните гости е Дружеството на банатските българи, чийто председател Иван Василчин, заедно с други свои колеги, се очаква да пристигнат за откриването. Повече за участниците може да прочетете тук.

Идеята за създаването на „Арт Розалиада” идва преди повече от седем години, а главни инициатори са доц. д-р Владимир Аврамов и вече бившият студент във ВТУ, сега художник на свободна практика, Христо Бозуков. „В момента приемствената факла я прие Пламен Кондов, който четвърта година е куратор от страна на студентите”, допълни Аврамов. Като резултат от творчески диалог се ражда идеята за събитието. „Стана въпрос защо го има този изолационизъм между различни творци, които би било удачно да фигурират рамо до рамо в изложбено пространство. Тогава, преди седем години, имаше сегрегация, която сега вече я няма, сега всичко е много по-демократично. Но тогава се изискваше статут, трябваше да си член на творческа организация, и в един момент младите хора бяха малко игнорирани . Стъпвайки на тези позиции, решихме да направим един общ форум, който се превръща в едно национално значимо събитие”, каза още Аврамов.

По традиция, още от зараждането си, „Арт Розалиада” събира на едно място преподаватели и студенти от различни висши учебни заведения. „Мъчим се да направим културен мост с наши задгранични сънародници. Ако се развие, плановете са ни да гостуваме и в техни прояви – на реципрочен принцип”, съобщи доцентът.

Изложбата „Арт Розалиада” ще остане отворена за посетители до 10 март. Интервюто с доц. д-р Владимир Аврамов може да чуете в предаването „Арт кафе” в 15:30 часа в сряда, 14 февруари.

снимка: Изложбени зали „Рафаел Михайлов“