Образование

Вкусен урок за българските суперхрани в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“

Много интересен и вкусен урок проведоха учениците от III и IV клас на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново. Той бе под надслов „Азбука на българските суперхрани“. Гост на децата бе Георги Жеков, познат на читателите с книгите си за здравословния начин на живот. Две от тях са именно за българските суперхрани.

В рамките на час той говори пред учениците за близо 15 продукта, пълни с витамини и минерали, и могат да се намерят у нас. Сред тях шипка, лимец, глухарче, елда, бъз, магданоз, кестен, орех, арония. Децата похапнаха от всички храни, значителна част от тях познаваха, опитаха от вкусния хляб от лимец, приготвен с квас, решаваха здравословна кръстословица и отговаряха заедно на гатанки.

         

Идеята за здравословния открит урок бе на Росица Радева, старши учител в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Нерядко тя изненадва децата с интересни и оригинални проекти.

„Почувствах се изключително удовлетворен от това, че децата са така живи и отворени за новото. Нямаше размахване на телефони (въпреки че разполагаха с такива), а вместо тях наяве беше онова чисто, детско любопитство, което като те докосне, те изпълва с надежда…за по-добро и по-светло бъдеще, в което деца и родители ще си припомнят за истинските български храни и ще знаят отново как да бъдат здрави и дълголетни… Надежда има! Остава ние да оставим най-доброто от себе си на тях още днес!“, обясни след здравословната среща Георги Жеков.

Той обеща на децата следващият път  да месят и пекат хляб заедно.

Кремена Крумова – Попова