Денят Община

Велико Търново се включва в глобалната кампания „Часът на Земята“

Велико Търново отново ще се включи в глобалната екологична инициатива „Часът на Земята“. В 20,30 ч. днес за един час ще бъде изгасено художественото осветление на символите на Старата столица – крепостите Царевец и Трапезица, църквите „Св. Четиридесет мъченици“ и „Св. Димитър“, катедралния храм „Рождество Богородично“, сградата на Община В. Търново, ХГ „Борис Денев“ и др.

„Часът на Земята“ е най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата. Тази пролет тя ще стане факт за 14-та поредна година в над 7000 града от 180 държави. В последната събота на март милиони хора от цял свят традиционно ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 ч. и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.
Фокусът на международната кампания на WWF ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. От глобалния фонд информират, че само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова „Часът на Земята“ в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.

„За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, каза Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България. Ако няма гори, няма да има и мечки, затова опазването на местообитанията им от изсичане е от ключово значение. WWF работи за опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка намеса.

WWF започва работа с местните общности, за да търси решения за дългосрочно предотвратяване на конфликта между хората и мечките. Така и Спасителният мечешки отряд ще може да се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.“

В България кампанията „Часът на Земята“ се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. Заради епидемичната обстановка в страната, тази година инициативата ще бъде отбелязана с онлайн концерт с български изпълнители и с угасване на светлините у дома.

Включете се в кампанията, като угасите осветлението у дома тази вечер от 20.30 ч. до 21.30 ч. в знак на съпричастност към глобалните проблеми на природата.