Любопитно

Високите за сезона температури „изпратиха” на север водолюбиви птици

Близо 130 хиляди индивида от над 150 вида регистрираха екипите в националното ежегодно среднозимно преброяване на водолюбивите птици. То се проведе в периода от 12 до 14 януари за 42-ри път, сподели Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че целта е да се събере информация за числения и видовия състав на зимуващите у нас водолюбиви птици.

В преброяването са участвали повече от 40 екипа, както от дружеството, така и от Изпълнителната агенция по околната среда и водите, Регионалните инспекции, представители на ловно-рибарски дружества. Обследвани са повече от 220 влажни зони на територията на цялата страна – реки, езера, блата, язовири, рибарници.

Регистрираните при среднозимното ежегодно преброяване водолюбиви птици са до пет пъти по-малко от стандарта за нашите територии. „Те не са намалели. Просто в момента са по-насевер, където е по-студено. Това е така заради почти пролетните температури в този сезон у нас. Със застудяването започнаха и сигналите от колеги за появяване на някои видове в определени зони”, коментира Свилен Чешмеджиев.