Култура Община

Вижте програмата на фестивала „Корона и меч“

Исторически възстановки връщат Средновековието на Царевец на 27 и 28 юни.

Лагерът „Корона и меч“, като истински мост във времето, ще пренесе посетителите в епохата на Второто българско царство, Византия и Европа – XII-XIV век.
В подножието на Царския дворец над 60 участници ще покажат какви са били битът, облеклото, кухнята, занаятите, изкуствата, оръжието и войнските умения от средните векове.
Загадъчната и изпълнената с превратности епоха ще бъде допълнена с бойни демонстрации край Асеновата порта.

Акцент на 27 юни е историческата картина „Черната чума“, която ще представи елементи от живота и бита от периода на управлението на българския цар Иван Александър (1331-1371 г.). През 1347 г. от изток, през границите на Византийската империя, започва разпространението на епидемия от чума, наречена „Черната смърт“, причинила обезлюдяването на голяма част от българските земи и загубата на около 45 – 50% от населението на Европа.

Достъпът до средновековния лагер ще е свободен, като ще се заплаща само входната такса за Царевец. Програмата е съобразена с изпращането на абитуриентите, а по тази причина на 26, 27 и 28 юни крепостта ще е отворена за туристи до 14,00 ч.

Организатори на събитието „Корона и меч“ са Сдружение „Търновци“, Община Велико Търново, Регионален исторически музей – Велико Търново и местният клуб „Традиция“.