Политика

Весела Лечева: Корупцията е социален бич, който изкривява икономиката, пазарната среда и доходите

„Най-големият и значим проблем пред българското общество е темата за корупцията, която ни поставя на първо място в класациите  като най-корумпирана държава и на последно място по доходи на населението в Европейския съюз. За нас корупцията е социален бич, защото той изкривява икономиката, пазарната среда и не позволява увеличение на доходите”. Това заяви на пресконференция във Велико Търново народният представител от „БСП за България” Весела Лечева. Депутатът коментира мотивите за внесения вот на недоверие към правителството. „Обвиняват ни, че не сме били отговорни, защото по време на председателството показваме лошата страна на България. Казват, че този вот няма да успее и управляващите се опитват да го превърнат в математически сбор на гласове. За нас е ясно, че той няма да успее, но това не означава, че ние като опозиция не трябва да заостряме вниманието върху съществените проблеми, свързани с  модела на управление на държавата”, каза Лечева. По думите й 80% от българските граждани казват, че корупцията е основен проблем за тяхната реализация, близо 90% от бизнеса признава за нагласени обществени поръчки. Според депутата председателството не означава Народното събрание да излезе във ваканция. „За нас вотът е да окажем натиск върху управляващите,  да действат отговорно и най-вече да вземат конкретни мерки, свързани с преодоляването на корупцията. Това е европейска практика, демократичен механизъм, по който може да се влияе върху управлението на държавата и всеки съществен проблем ще бъде изнасян от нас, за да искаме неговото разрешаване, а не отлагане”, подчерта Весела Лечева. Според нея привличането на външни експерти е имитация на борба с корупцията. „Не може да има резултати, ако няма политическа воля за справяне с проблема”, заяви народният представител.

„Корупцията ощетява обществото и ни лишава от възможността да живеем в по-уредена и развита държава. Ето защо проблемът е основен. Затова се спряхме на провала на правителството в политиката за борба с корупцията да е първи вот на недоверие. Считаме, че този проблем руши устоите на държавата, на обществото и заплашва бъдещето на България”, допълни народният представител Валентин Ламбев.

„За последните години разходите за здравеопазване и сигурност са нараснали в пъти, но никой от нас не се чувства нито  по-здрав, нито по-сигурен, което говори че корупцията е системен проблем в България”, коментира Явор Божанков.

Според търновските депутати от „БСП за България” приетият антикорупционен закон е бутафорен и той няма да доведе до резултати.