Денят

Весела Лечева: „Исканията на българските пенсионери ще бъдат подкрепени от БСП“

„Голяма част от исканията на българските пенсионери ще бъдат подкрепени от ПГ на „БСП за България“, каза народният представител Весела Лечева пред пенсионерите от Съюз на пенсионерите 2004. Тя посрещна за дискусия в Народното събрание 50 представители на пенсионерските клубове от Община Велико Търново.

Весела Лечева заяви пред възрастните хора, че след съгласуване, БСП ще внесе отново Закона за възрастните хора, който бе отхвърлен от управляващите. „Исканията на пенсионерите ще намерят място и в предложенията на БСП  в бюджетната процедура“, каза народният представител. Със сигурност ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи премахването на максималния месечен осигурителен доход, защото така ще бъдат увеличени и ниските пенсии. Преизчисляването на всички пенсии, отпуснати до 31.12.2015 г. също ще бъде част от предложенията на левицата, стана ясно на срещата.

В дискусията участваха още депутатите Георги Гьоков, зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, и д-р Валентина Найденова, член на Комисията по здравеопазването.

„Управляващите не чуват пенсионерите. Те трябва да разберат, че повече така не може да се отнасят с 2 200 000  български пенсионери  и трябва да започнат да решават техните проблеми“, каза Георги Гьоков пред търновската група. Той добави, че пенсионерите искат най-вече достоен живот. „Достоен живот се осигурява с достойни доходи, но управляващите не го разбират“, коментира народният представител.

Председателят на Общинската организация на Съюза на пенсионерите-2004 във Велико Търново Радка Маркова връчи обръщение към депутатите. Те предлагат да се предприемат бързи и ефективни мерки като незабавното осъвременяване на пенсиите, отпуснати преди 2000 г., поносимо здравно обслужване, адекватно отношение към хората от третата възраст и приемане на Закона за възрастните хора.

Групата от Велико Търново беше в Народното събрание  по покана на Весела Лечева като жест по повод Деня на възрастните хора. Те наблюдаваха парламентарно заседание, а в следобеда посетиха и Президентството.