Политика

Весела Лечева е единственият фаворит на БСП за кандидат-кмет на Велико Търново

Народният представител Весела Лечева е единственият кандидат на БСП за кмет на Велико Търново. Нейната номинация предстои да се утвърди от общинската конференция, която се провежда днес. „Това е огромно предизвикателство. Велико Търново е в сърцето на всеки български гражданин. Той е национално богатство заради огромното културно-историческо наследство. Велико Търново има и голям икономически потенциал, сериозни възможности за развитие.  Считам, че все още има процеси, които задържат развитието на старата българска столица – двата програмни периода, които Европейският съюз даваше за развитие и обновление на общините  – не бяха използвани докрай. Това бяха пропуснати възможности, а Велико Търново може да бъде център на България, не само на документи историческа и духовна столица, а със съдържание, така че да даде самочувствие на всеки великотърновец”, каза пред журналисти Лечева и заяви, че ще води позитивна кампания и като спортист ще разчита на честна игра.

Фаворитът на БСП има подкрепата на ръководствата на АБВ, „Движение 21”, „Българска пролет” и други политически и неправителствени формати.

Местните социалисти са предложили в битката за кметския пост да участват още областният председател на партията Петко Тюфекчиев, председателят на общинския партиен съвет Стефан Антонов, настоящият съветник Стоян Витанов, депутатът Валентин Ламбев и Мариана Бояджиева, която беше лидер на търновската структура на БСП и народен представител в 43-ия парламент. Петимата обаче са си направили отвод.

135 делегати участват във форума, който ще определи кандидатите за участие в изборите на наесен.

По предварителна информация 7 от местата в листата за общински съветници са за представители на АБВ, като  2 от тях ще бъдат в избираемата зона.

БСП издига и кандидати за всичките кметства в общината, с изключение на Водолей и Шемшево.

Евродепутатът Цветелина Пенкова и зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски присъстват на конференцията.

„Весела е боец, и шампион. Тя ще се справи с тази битка. Трябва да й се доверим, да й дадем енергия, за да има през следващия месец силите да изнесе кампанията, която няма да е лесна”, каза Свиленски и апелира социалистите да бъдат единни, за да постигнат   победа, каквато не са имали през последните 20 години.

Последният кмет на БСП бе Драгни Драгнев. След него от 1999 г. управлението на Общината пое д-р Румен Рашев от СДС. След четири мандата д-р Рашев беше сменен от Даниел Панов от ГЕРБ, който сега се кандидатира за трети мандат.