Култура

Вероятността крепостта Ряховец да е обитавана от кумани изследват специалисти от Харвардския университет

Знаем ли кой е обитавал средновековната крепост Ряховец? На този въпрос ще отговори ДНК-анализ, изпратен в Харвардския университет. Проф. Дейвид Рейч от Института по генетика изследва гръбначния прешлен на индивид, чийто гроб са открили до едно от жилищата в крепостта археолозите тази година. Резултатите от анализа ще излязат през 2018 г., а тогава ще стане ясно дали древната крепост е обитавана от кумански етнос в периода между XII и XIII в. „Твърде е вероятно крепостта да е обитавана от съюзниците на Втората българска държава – куманите. Възстановяването на Втората българска държава става с тяхна помощ. Намерихме няколко вида предмети, които носят характеристиката на този номадски народ, а жилищната архитектура в Ряховец наподобява тази в Унгария, където със сигурност са живели кумани”, поясни ръководителят на екипа Илиян Петракиев. Именно с ДНК-анализ в Унгария доказват, че 11 гроба, открити на тяхна територия, са именно от кумански произход. „В Харвард останаха впечатлени, че ще може да се направи директна съпоставка с Унгария, те приеха с интерес нашата хипотеза”, допълни Илиян Петракиев.

Част от находките през този археологически сезон

Два ножа, открити през последните две години на крепостта Ряховец, насочват археолозите към твърдението за куманска следа на крепостта. Те са нетрадиционни за нашите земи, но в същото време изключително популярни у късните номади, каквито са куманите. „По исторически данни, през 1236 г. куманите са прогонени от засилващата се татаро-монголска инвазия в степите, а голяма част от тях се заселват именно в България. Те са радушно приети от Цар Иван Асен, който ги разселва по едни от най-плодородните български земи”, добави Петракиев.

По статии, посветени на кумански гробове, работи историкът Георги Владимиров. Такива са открити както във великотърновските църкви „Св. 40 мъченици” и „Св. св. Петър и Павел”, така и в Янтренския некропол в с. Янтра.

Община Горна Оряховица, със съдействието на археолога проф. Хитко Вачев, подготвя мащабен проект за развитие на крепостта Ряховец. Кметската администрация ще кандидатства за финансиране по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а негов акцент ще бъде културната инфраструктура. „Тук говорим не само за консервация и реставрация, тук говорим за нов туристически обект с атракции”, допълни кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев.