Денят Общински съвет

Венцислав Спирдонов: Датата Трети март 1878 година е сакрална!

Честит Национален празник!

Честити 143 години Свобода!

На Трети март 1878 година българският народ отхвърля дългото и мрачно робство, продължило цели пет столетия. Сложен е край на една гигантска несправедливост, лишила предците ни от правото да имат своя държава, да опазват и развиват вековната българска култура, духовност и книжовност.

С Руско-турската освободителна война е постигната заветната цел, която съпътстваше целия живот на поколения български герои. Саможертвата им не бе напразна, а Трети март е кулминацията на петвековната борба за свобода.

Трети март бележи апогея на борбата за свобода, започнала още през XV век от историческата столица Търново и достигнала своя апогей на Шипка.

Ние сме благодарни за подвига на руската войска, която постигна така важната и ценна победа във войната през 1877-1878 година срещу Османската империя. Не бива да забравяме и за подвига на онези 30 000 български опълченци, които оставят най-свидното си – своите семейства, за да се борят за България!

Затова датата Трети март 1878 година е сакрална! Затова българите сме горд народ!

Дълбок поклон пред подвига на хилядите мъже и жени, които посветиха живота си в името на това България да бъде свободна, обединена, независима и европейска държава!

Нека всеки ден се запитваме достойни ли сме за Левски, Ботев, Раковски, на предците ни, пред които свеждаме глава и които славим? Нека с делата, които вършим, да бъдем достойни техни наследници, да бъдем искрени родолюбци и така да възпитаваме нашите деца.

Честит Национален празник!

Честит Трети март!

 

Венцислав Спирдонов

Председател на Великотърновския общински съвет