Общински съвет

Венцислав Спирдонов: Гражданите не губят правата си в онлайн заседанията на Общинския съвет

Гражданите не губят правата си при онлайн заседанията на Великотърновския общински  съвет. Това заяви пред Общинското радио председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов. По негови думи дори активността им е по-голяма.  „Не приемам критиките от  колеги, че гражданите не са имали право да участват.  Напротив, дори се включиха в работата  на някои постоянни комисии. Принципът е същият – заявяват желание за участие, могат и да се изказват”, каза Спирдонов. Според  ръководителя на Съвета  гледаемостта на сесиите в електронна среда е много по-висока. „Винаги има коментари и недоволни, но това е демокрацията. Радвам се, когато има различно мнение от моето. Само в спора се ражда истината и който си мисли, че само той е прав  – е на грешна позиция и  мястото му не е в политиката. Колкото повече мнения има, толкова повече се стига до правилното решение. Само Господ е прав, всички останали сме грешни”, подчерта Спирдонов.

Той изрази съжаление, че не е успял да проведе изнесени приемни в населените места през последните три месеца заради COVID кризата. С промените в Правилника на Великотърновския общински съвет срещите с жителите на областния град и в населените места на общината са задължителни за председателя на местния парламент. „Близкият контакт ми помага при вземането на решения както на градско ниво, така и в по-малките селища”, отбеляза Венцислав Спирдонов.

Преди дни  Спирдонов  оглави Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Той и  представители на организацията вече са участвали в работата на парламентарни комисии, след които са направени три промени в Закона за местното самоуправление, свързани с онлайн гласуването, конфликтите на интереси и подаването на декларации от съветниците в КПКОНПИ.

„Приех избора с голяма отговорност. Тази позиция е само отговорност. Тя е изцяло на доброволен принцип и мнозинството от решенията, които се вземат, са на изключително високо ниво, така че от този избор за мен следва единствено отговорност”, каза Спирдонов.

На въпрос – какъв е погледът му върху протестите и исканията за оставка на правителството и главния прокурор – отговори:  „Протестът е естествен ход на демокрацията. Аз се радвам, че хората протестират. Въпросът е да е  по законовия начин, да не се стига до ексцеии, които могат да навредят на всички. Самият аз съм участвал в много протести, но и в много избори и се радвам, че гражданите оценяват моето място в политиката и гласуват за мен”.