Денят Култура

Велчево празнува на 5 и 6 май

Храмовия си празник отбелязва църквата „Свети Георги” във великотърновското село Велчево на 6 май – Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия.

Света литургия ще бъде отслужена в 9.00 часа. Час по-късно ще бъде осветен курбан и извършен водосвет за здраве и благоденствие в двора на църквата. В 10.20 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметниците на загиналите във войните от село Велчево. Ще последва кратко слово на кметския наместник Мустан Юсменов. Тържествено ще бъдат издигнати националния трибагреник, флага на ЕС и знамето на село Велчево.

За 11.00 часа е предвидено поднасяне на цветя и венци на паметна плоча на стената на читалищната сграда на загиналите във войните и на паметника на Велчо Атанасов – Джамджията в двора на читалището. След това ще бъде раздаден и курбанът на жителите и гостите на селото.

Ден по-рано, на 5 май, неделя е организирана вечеринка по случай сбора на Велчево. Празненството ще започне от 19.30 ч. в салона на читалището, съобщават организаторите.