Спорт

Вело и пешеходен поход „По стъпките на Велчовата завера” организират в село Велчево

На 3 април 2022 г. 140 души се включиха в първия мемориален вело- и пешеходен поход „По стъпките на Велчовата завера”. Новата традиция бе организирана от кметското наместничество село Велчево и „Търново рънс”, а партньори бяха Община Велико Търново и сдружение „Свети Георги“. С похода бе почетена смелостта на участниците във Велчовата завера, опитали се да вдигнат освободително въстание през 1885 г.

Тази година организаторите продължават традицията и на 15 април /събота/ отново канят на пешеходен и велопоход.

И двата похода са около 18 километра. Пешеходците ще преминат през селата Малък чифлик, Присово, със спирки през манастири „Св. Панталеймон“ и „Св. Арх. Михаил“. Колоездачите ще преминат през Велико Търново с начална спирка паркинг „Телферите“, ще преминат през ж.к. „Чолаковци“, град Дебелец и посока село Велчево.

Очаква се към 14.00 часа всички да са в населеното място. Там ще бъдат раздадени медали за участниците, ще прозвучат празнични слова, ще има почерпка, ще се извие празнично хоро и ще се изнесе исторически разказ за събитието.

В 15:30 часа пешеходците ще тръгнат обратно към Велико Търново с организиран безплатен автобусен транспорт, а колоездачите ще се придвижат отново със своите велосипеди

Целта на проявата е да се популяризира село Велчево с красивите природни забележителности на територията на населеното място, с историческото си минало и да се създаде традиция всяка година да се надгражда и това събитие ПО СТЪПКИТЕ НА „ВЕЛЧОВАТА ЗАВЕРА“ да се запише в културния календар на Община Велико Търново.

„В нашето населено място се работи заедно с подкрепата на Община Велико Търново, с подкрепата на местни жители, дарители, членове на читалището, на Клуба на пенсионера и инвалида, на Сдружение „Св. Георги-село Велчево“, а специално за този поход и с организаторите на Търново Рънс “TarnovoRuns” и „Групово движение и Здраве за всеки“.

Каним всички желаещи да заповядат на велопохода и пешеходния поход на 15 април, с радост ще посрещнем всички участници, които са решили да отдадат почит на смелостта на участниците във Велчовата завера!“ – призова кметският наместник на Велчева Мустан Юсменов.