Култура Любопитно

Велико Търново ще е домакин на международния фестивал „50 poems for snow”

За първи път Велико Търново ще бъде домакин на ежегодния международен фестивал „50 poems for snow”. Освен в София, където се провежда за пети пореден път, тази година и старата столица се включва в инициативата. Трима местни автори ще участват във фестивала. Това са Денис Нуф, Мартин Лалев и Нели Кирилова. Те ще прочетат по три свои произведения и такива на тазгодишната муза на форума – японската поетеса Оно но Комачи, живяла през  IX век. Тя е писала стихове подобно на хайку.

Любопитен факт за форума е, че той няма определена дата. Ще се проведе в рамките на ден до паметника „Асеневци” при първия обилен снеговалеж.

Това е модерен тип четене. Форумът се провежда в няколко държави. Родината на фестивала е Хърватия. Група поети решават да посветят на снега написаното от тях, което не е задължително да е свързано с него. Както преди нашите прадеди са извършвали определени ритуали в определено време, така и тези поети решават да отбележат започването на зимата със стихове. Постепенно създават международна общност„, уточнява Александър Христов, организатор и докторант по българска литература във ВТУ и пояснява, че все още очаква преводите от старояпонски на поетесата Оно но Комачи.

Кремена Крумова – Попова