Култура Община

Велико Търново чества 114 години от Независимостта на България с богата културна програма

Велико Търново ще е център на празненствата по повод 114-годишнината от обявяването на Независимостта на България. „На 22 септември 1908г. българската държавност за пореден път е рестартирана тук, във Велико Търново. 225 нации в света празнуват своя Ден на независимостта, а в 163 той е национален празник.“, обясни заместнник- кметът Нейко Генчев.

Програмата за 22 септември следва традицията, датираща от 1908 година,  и започва със Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“ в 7.30. Тя ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове“ . Следва водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ “Васил Левски“ и на знамената на държавни и общински институции в 9.00 часа на същото място, поясни Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“.

В 10,30 ч. на Двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. По традиция от Двореца ще прозвучи и празничното слово на кмета на Велико Търново Даниел Панов. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя. Един час по-късно започва празничното шествие, в което ще се включат военните оркестри, които участват в ХV Международен фестивал на военните оркестри , над 500 ученици и всички желаещи граждани.  Шествието ще завърши на площад “Майка България“ с полагането на венци и цветя.

12.30 е началният час на шоу-спектакъла на военните оркестри, който ще се проведе пред сградата на Български пощи. В 16.00 в Ритуалната зала на Община Велико Търново ще се състои кръгла маса на тема „Велико Търново- историческа и духовна столица на България- правно положение и перспективи“. Проявата е организирана от Общината и сдружение “Велико Търново- историческа и духовна столица на България“, обясни зам.- кметът Нейко Генчев и допълни, че в нея ще се включат юристи, историци и експерти в областта на културното и историческото наследство. Дискусията ще води журналистът Георги Ангелов. В нея ще се включат двама специалисти от Гърция и Швейцария. Ще има и представители на Констуционния съд – настоящия председател Павлина Панова и бившия председател Борис Велчев. Целта на кръглата маса е да се обсъди възможността за промяна на юридическия статут на Велико Търново и как това ще допринесе за развитието на града.

Час по-късно пред сградата на Община Велико Търново обичаната певица Илка Александрова ще изнесе фолклорен концерт. В 18.00 по централните улици на града отново ще се извие голямото търновско хоро след 2 години прекъсване.

На площад “Цар Асен I“ Представителната част на НВУ ще демонстрира изпълнение на строеви хватки с оръжие от 19.00 часа. 30 минути по-късно е тържествената проверка, последвана  от аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“ и празнични илюминации в 20.15 ч.

В празничния 22 септември входът за Царевец и църквата „Св„ 40 мъченици“ ще е свободен от 9.00 до 12.00 часа. Архитектурно-музейният резерват ще е с намалено работно време заради празничните илюминации- от 9.00 до 16.00 часа.

Диана Колева