Община

Велико Търново става част от Мрежата на балканските градове – B40

Велико Търново, София и още единадесет български общини се присъединяват към Мрежата на балканските градове –B40. Това стана факт по време на символична церемония в София, в която участие взеха кметът на старопрестолния град и председател на Националното сдружение на общините в Р. България Даниел Панов, столичният Йорданка Фандъкова, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, постоянният секретар на Мрежата на балканските градове Тугба Фиганкаплан и др.

Част от организацията ще бъдат също Пловдив, Димитровград, Троян, Карлово, Сливен, Белица и Карнобат, които заедно с Велико Търново и София подадоха заявления за членство. А намерения за присъединяване заявиха общините Бургас, Исперих, Върбица и Сърница.

Желанието на българските общини е не просто да се включат, а да бъдат част от идеята, действието и решенията на Мрежата на балканските градове В40, подчерта в обръщението Даниел Панов. Балканското обединение концентрира общите усилия на властите, които са най-близо до хората, за решаването на важните проблеми, подчерта Панов.

Кметът на Велико Търново заяви, че НСОРБ е първата национална организация на общините, която активно подкрепя инициативата В40 и активно работи за разширяването на мрежата за партньорство. Даниел Панов посочи и желанието на българските общини развитието на туризма и сътрудничеството в областта на културата също да бъдат част от дневния ред на Мрежата на балканските градове.

Учредители на организацията В40 са кметовете на  25 балкански градове. В Мрежата са включени градове от общо 11 държави.

   

Снимки: Николай Дойчинов