Денят Любопитно

Велико Търново се включва за първи път в Световния ден на оринетирането

За първи път Велико Търново ще се включи в Световния ден на ориентирането. На 18 май, събота, от 10.30 до 14.00 часа, в парка зад Художествена галерия „Борис Денев” всеки ще може да проведе отворено занимание по ориентиране, движение по интересен маршрут с карта и откриване на контролни точки. Събитието е подходящо за деца, ученици, семейства, студенти или работещи. Входът е свободен.

„Досега са се записали 10-ина души. Очакваме поне 50-60 да се включат в заниманията. Ще подготвим картите за деня. Маршрутите ще са кратки. Основната цел е да направим спорта интересен и достъпен за повече хора”, обясни за Общинското радио Григор Караиванов, организатор на проявата и председател на Спортен клуб по ориентиране „Трапезица 1954” във Велико Търново.

Всеки успешно завършил участник ще получи малка награда след края на ориентирането.

Инициативата за Световния ден на ориентирането стартира през 2016 година от Световната федерация по ориентиране и се провежда всяка година. Над 340 000 души се включиха в събитието по цял свят миналата година.

Основната цел на международното събитие е да запознае максимално много нови хора със спорта ориентиране. Международният ден на ориентирането (World Orienteering Day) е насочен към деца, ученици и семейства, които искат да пробват нещо ново и интересно – спорт с карта и компас, разходка и движение в парк или в градска среда.

Кремена Крумова – Попова