Денят Община

Велико Търново почете подвига на освободителите

3 март символизира подвига на българските герои, себеотдаването им, за да я има България. Дълбок поклон пред всички тях. Нашите предци показват що е искрен и истински патриотизъм. Що е защита на българските национални интереси.  Да си българин, да живееш във Велико Търново, историческата и духовна столица на България е гордост. Наш дълг е да съхраним силата на българския дух и да учим децата си да познават миналото си и да се гордеят с предците ни, които проляха кръв, за да ни има нас днес. Ние сме признателни и на руската войска, на генералите и всички народи сражавали се срещу поробителя“. Така вълнуващо прозвуча словото на зам.-кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев от името на кмета инж. Даниел Панов по повод 3 март – Освобождението на България от турско робство.

Той допълни, че всяка педя от български земи, всяка частица от пръстта ни, носят спомена за храбростта и героизма, на поколения опълченци, четници и възрожденци.

Програмата по повод националния ни празник започна в 10,30 ч. пред сградата на общината, където бе издигнато знамето на България.  Връчена бе и общинската академична награда „Трети март” на старшина курсант Илиян Цветанов Пискалски. Той  е випусник на Националния военен университет „Васил Левски”. Пискалски е от Варна. Завършва военна специалност „Сигнално разузнаване и електронна война” и гражданска – „Национална и регионална сигурност”, с отличен успех.

Наградата се присъжда ежегодно  от Община Велико Търново в чест на националния празник на България на изявен курсант или студент във военния университет. Отличието е в размер на левовата равностойност на 5000 евро. Пискалски благодари за оказаната чест и поясни, че ще вложи парите да продължи образованието си и да се надгражда като личност, особено в първите години като лейтенант.

След това бяха прочетени поздравителни адреси по случай националния ни празник, а ученици представиха литературно-музикална творба, посветена на Освобождението. В 11,00 ч. пред паметника „Майка България” започна и военният ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към паметта на българските герои. Бе отслужен благослов, а поздрав за всички присъстващи отправиха децата от Ансамбъл „Търновче”.

Десетки жители и гости на старата столица, заедно с децата си дойдоха пред общината, за да уважат празничната програма по повод днешния 3 март.

Кремена Крумова – Попова