Денят Община

Велико Търново посрещна Нова година с голямо хоро и светлинни ефекти

Със светлинно шоу на българския национален химн и голямо празнично хоро, продължило над 20 минути, Велико Търново посрещна новата 2022-а година. Празникът събра над 2000 жители и гости на Старата столица. По традиция на площад „Майка България заедно с хората бе и кметът Даниел Панов със своята съпруга.

„С вяра, надежда и доброта посрещнахме 2022-а година! С добро изпратихме и старата година, която бе трудна и изпълнена с предизвикателства, но все пак и успешна. Нека 2022-а бъде година на надеждата и добротата! Нека отворим сърцата си и имаме повече щастливи мигове като днешния! Нека цялата година  бъде здрава и щастлива за всички нас – великотърновци“, обърна се към хората Даниел Панов. Той благодари на своите съграждани, които с делата си защитават доброто име на старопрестолния град и помагат за развитието му. С думи на признателност Панов се обърна също към учениците, студентите, учителите и преподавателите, към творците и хората на изкуството и културата, към лекарите и благотворителите.

„Пазете традициите, семейството и вярата. Възпитавайте децата и младите хора в този дух на родолюбие и почит към българското“, завърши Даниел Панов.

Старт на новогодишния празник дадоха група „Петте сезона“ и Стефан Диомов. В последните минути на 2021-а година благослов за здраве и благополучие отслужи отец Марин. Точно в полунощ под звуците на българския национален химн Старата столица бе озарена от светлинни ефекти. Велико Търново бе сред градовете, присъединили се към инициативата на Фондация „Четири лапи“ за ограничаване на масовото използване на фойерверки.

Голямо хоро, на което се хванаха стотици, се изви на площада в центъра на Старата столица в първите минути на новата година. С изпълненията си певците, музикантите и танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ компилираха многообразието на българската народна музика. Кулминация на празника бяха хитовете на Владимир Ампов – Графа.

За Нова година Община Велико Търново подарява на жителите и гостите на града прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Тя ще бъде излъчена от 18:00 ч. тази вечер. През целия ден е безплатен и градският транспорт.

 

Снимки: Ростислав Грънчаров