Култура Община

Велико Търново отново ще отбележи настъпването на Китайската Нова година

Велико Търново ще отбележи настъпването на Китайската Нова година с атрактивно танцово шоу, изложба и арт работилници. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова.

Спектакълът поставя акцент върху класическия китайски танц „Фън Мо“, а представянето му ще бъде на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Постановката ще е със свободен вход и ще се състои на 28 януари /неделя/ от 19,00 ч.

„Фън Мо“ е танц в пет акта, който разкрива китайската култура и духовен свят. Чрез съчетанието на специфични движения и техники, на сценично облекло и разнообразни цветове танцьорите пресъздават човешките емоции – привързаност, хумор, обида от несправедливо обвинение, тъга, състояние на отдих, любов. Спектакълът е дело на група от 39 професионални танцьори от Пекинската танцова академия, която е най-престижната в Китай.

„Ние няма да посрещаме новата китайска година, а ще се запознаем с културната традиция, свързана с празника. Класическият танц „Фън Мо” е вдъхновен от думите на Джан Йенюен от династия Танг (618-907), който в произведението си “Записки за картините от всички династии” пише: “ако използвайки мастилото, художникът може да загатне за петте цвята, то той е схванал смисъла. Но ако умът му е съсредточен само върху петте цвята, същността на нещата ще му убегне”. Това е едно усещане за разгръщането на мастилото в пет цвята, сливането на границите между наситеното и бледото, разпръскването на уникалната естетика на света – всичко това се разкрива чрез размисъла, изобразен в движенията на танцьорите. Мастилото – вливащо се в оризовата хартия и разливащо се в тъмни и светли сенки, бидейки мокро или сухо, наситено или бледо – е метафора за тялото на танцьора в движение – вдишвайки и издишвайки, в движение или в покой, при отворени или затворени движения, тялото на танцьора подобно на мастилото се разгръща и променя. Така традиционните елементи като “дъх”, “високи обувки”, “коса”, “ръкави”, “меч”, “ветрило”, “чадър” танцът разрива емоции като “привързаност”, “хумор”, ”изисканост”, “обида от несправедливо обвинение”, “тъга”, “състояние на отдих” и “любов”, присъщи на духовния свят, включват в себе си историческия и културен спомен, предават телесното наследство на традиционната китайска същност.”, обясни Нелина Църова.

Час преди танцовия спектакъл, от 18:00 до 19:00ч., във фоайето на МДТ „Константин Кисимов” ще бъде открита фотографска изложба, представяща над 40 фотографии от далечен Китай. В съседство ще бъдат разположени ателиета, в които 15 майстори и учители ще демонстрират традиционни китайски занаяти  изкуства – калиграфия, изработване на копринени конци, възли и на изделия от хартия. Представени ще бъдат също характерни за обичаите в азиатската държава облекла. В арт работилниците всеки ще може да изпробва различни техники и да се премени с китайски одежди.

Велико Търново отбелязва за втори път настъпването на китайската Нова година. Инициативата бе на кмета Даниел Панов и екипа му в общинската администрация. Празничната програма през януари 2016 г. се радваше на голям интерес от страна на великотърновци – над 2000 души бе публиката, бурно аплодирала шоуто.

Организатори на програмата са Община Велико Търново, Посолство на Китай в България и Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.