Денят Спорт

Велико Търново отново ще домакинства Националният фестивал по мажоретни дисциплини „ТЪРНОВСКА ПЕРЛА“

Велико Търново отново ще бъде домакин на Националния  фестивал по мажоретни дисциплини „ТЪРНОВСКА ПЕРЛА“. Той ще се проведе на  29 и 30 април 2023г. Негови организатори са ръководителите на спортен куб „Астреа“  в старата столица Виктория Петкова и Габриела Иванова. За втора поредна година събитието ще се състои  в Двореца на културата и спорта “Васил Левски“, а официалното му откриване ще бъде в центъра на града пред МДТ „ Константин Кисимов“ на 29 април. 14 отбора от цялата страна  се очаква да се включат в надпреварата. Дисциплините, по които ще се състезават участниците са: традиционен мажоретен корпус, понпон – хореография на място, батон-флаг отбор, композиция аксесоари, чарлидийнг фрийстайл понпони и акро танц.

„Тази година България ще е домакин на Европейско първенство за мажоретки, което ще се проведе през м. октомври в Пловдив. Затова е много важно всички български отбори да покажем ниво и майсторство, за да представим страната ни по най-добрия начин, тъй като сме и домакини на това значимо състезание“- поясни  Виктория Петкова.

Към момента в СК „Астреа“ се обучават близо 100 мажоретки , разпределени в няколко възрастови групи: деца в I-ви клас, деца от II-ри и III-ти клас и ученици от IV-ти до VII-ми клас. Най- много са децата от ДГ „Соня“ и ОУ “ Бачо Киро“, но има ученици и от други великотърновски училища. Виктория Петкова каза, че има доста деца, които проявяват желание да  тренират в спортния клуб. „Много са им интересни самите уреди батон и помпон. Когато виждат по-големите каки какви умения са усвоили, придобиват представа какво и те ще се научат да правят. Затова полагат още повече усилия, за да достигнат тяхното ниво“- допълни още Петкова. Тя уточни, че  изминалата 2022г. бе една от най- успешните за клуба, тъй като бе и първата състезателна година за децата. „В новата 2023г. година ги виждаме как самите те са по- мотивирани, имат повече желание да разучат различни техники, да се усъвършенстват да искат още и още. Това е и целта на самия спорт- да накара децата да спортуват.“- сподели още ръководителят на спортен клуб  „Астреа“.

Пламена Димова