Денят Община

Велико Търново отбеляза 166 години от рождението на Стефан Стамболов

С военен ритуал във Велико Търново бе отбелязана 166-годишнината от рождението на Стефан Стамболов. Поклонението се състоя пред паметника на видния революционер и държавник на Самоводската чаршия.

„Трябва да сме горди с това, че имаме такъв сънародник и съгражданин като Стефан Стамболов. Той превръща България в дефакто независима държава” отбеляза в словото си доц. Николай Кънев – декан на Историческия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Акцент в програмата бе литературно-музикална композиция „Стефан Стамболов – въплъщение на българската енергия”. Тя бе изпълнена от Елена Велчева, Йордан Стайков и Ивет Игнатова – ученици от Старопрестолна гимназия по икономика, с ръководител Натали Ненова. Благослов направи Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов.

Венци и цветя на признателност поднесоха: кметът на община Велико Търново инж. д-р Даниел Панов; народните представители от ПП ГЕРБ – Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева и Станислав Стоянов; областният управител проф. д-р Любомира Попова; председателя на великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов; представители на НВУ „Васил Левски” и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”; областна дирекция на МВР във Велико Търново; РУО във Велико Търново; Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на ветераните от войните, на военноинвалидите и военнопострадалите; общински съветници, държавни институции и политически партии.